Å snu tankene

dart-board-25780_1280

Her kan du lytte til teksten i dette blogginnlegget. 


På engelsk har vi et ord som heter "reframe", det betyr å ramme inn på nytt. Det får meg til å tenke på at vi kan se situasjonen som vi er i på flere måter. 

Eksempel på å ramme inn på nytt (reframe)

For eksempel hvis du er nedfor en dag, så kan du tenke at alt er svart. At livet akkurat nå er ille. Hvis du i stedet prøver å finne motsatsen, hva er faktisk bra akkurat nå. Det kan være at du faktisk sitter og har varm kaffe i koppen som smaker godt. At du har mulighet til å lese akkurat denne bloggartikkelen, at du her og nå slett ikke har det så aller verst.

Ved å snu tankene fra bekymringene og det som kjennes så ille ut, og bringe deg selv til der du er akkurat nå, så vil du kunne snu og se at livet er ikke så verst. Du lever faktisk og du kan drikke en varm kopp kaffe, og du kan ha en hyggelig samtale med noen, du kan lese denne bloggen og hvis du vil kan du bevege deg ut. Kanskje gå deg en tur. Da har du re-rammet inn tilværelsen din. Du har sett det som er tungt, men du har også sett det som er lett akkurat her og nå. 

I gestaltterapien kaller vi dette for polariteter, vi kan være triste, men vi kan også være glade. Noen ganger kan tristheten være så stor at det er vanskelig å se gleden. Og det er da det er viktig å få øye på akkurat det du gjør nå. Få øye på hvor du er akkurat nå, og hva du har rundt deg akkurat nå. Det er der du er akkurat nå som gjør at du faktisk overlever, at tristheten ikke tar helt overhånd. 

Det er en av grunnene til at vi terapeuter stadig messer om å være tilstede her og nå. Det er at det er der du har det best. 

Øvelse for å bringe deg selv til her og nå

For at du kan hjelpe deg selv til å bli mer tilstede her og nå, kan du ta sansene dine til hjelp. Her konsentrerer vi oss om synssansen.

Du kan se, løft blikket ditt akkurat nå og se over skjermen du ser på, hva ser du da? Hvilket inntrykk får du når du ser over skjermen og på akkurat det? Hvordan er det for deg å se på det? Så kan du snu hodet og se til høyre, hva ser du der? Og hva om du ser til venstre, hva ser du der? Hvis du ser ned på føttene dine, kan du se hvilket underlag du står på? 

Reflekter litt over hva du oppdager når du gjør denne øvelsen. 

Begynte du å konsentrere deg om å gjøre øvelsen?

Pauset du andre type tanker når du gjorde øvelsen? 

Fikk du en følelse av at du befinner deg på akkurat et sted akkurat nå?

Du kan utvide denne øvelsen ved å ta i bruk kameraet ditt. Dersom du har et kamera eller mobilen tilgjengelig nå, så kan du se på nytt igjen, og ta et bilde av det du ser. Både når du ser over skjermen, ser til høyre og til venstre og ned i bakken. 

Så kan du reflektere en gang til over hva som skjer med deg. 

Blir du mer tilstede?

Skjer det et skifte innvendig fra en stemning du var i til en ny stemning? 

I kurset mitt https://www.bragerterapi.no/foto-som-terapi "Bruk foto som terapi", har jeg med lignende øvelser. Der får du mange muligheter til å øve deg på akkurat dette. 

Jeg bruker dette også i arbeidet med klientene mine. 

Å veksle mellom å være og å gjøre

Vi kan ikke gå igjennom livet ved kun å være tilstede akkurat her og nå i en væretilstand og ikke foreta oss noe med tankene. Det går ikke, ikke hvis vi har tenkt å utrette noe her i verden. Alle må planlegge og alle må tenke. Vi kan planlegge, drømme, visjonere, vi kan også minnes, huske, drømme tilbake i tid. Slik er vi mennesker skapt, vi har evnen til å tenke. Og det er viktig, men når tankene blir negative og gir en tristhetsfølelse, nedstemthet, angst og depresjon, da er det på tide å ta styringen over tankene. Og det er da det er så viktig med opplevelsen av å være tilstede her og nå. Og faktisk bare være her. Her er jeg, og det er det jeg gjør nå. Der er du og det er det du gjør nå. 

Så kan du bestemme deg for hva du vil gjøre videre, den neste timen, de neste minuttene. Kanskje du faktisk skal ta deg den turen, treffe noen, ta med kameraten (kameraet) ut og se. Se med et barnlig blikk som om du ser verden for første gang. Da gjør du noe. 

Så kan du veksle mellom bare å være og å gjøre. 

Håper dette innlegget gav deg noen tips om hvordan du kan bringe deg selv til her og nå! Og at det er viktig for å ta styringen over eventuelle tanker som bringer deg ned. Det er også viktig for å være oppmerksom, konsentrert og for oppfattelsen av hva du hører, ser, og sanser rundt deg. 


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Du kan også gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager


Jeg driver også kurset Foto som terapi. Der du både lærer å fotografere på en mindful/oppmerksom måte og også lærer noen fotografiske grep.

Meld deg gjerne på gratiskurset: https://www.bragerterapi.no/page/178338-list-signup


Mine bilder finner du herhttps://www.instagram.com/elibrager/

Og her finner du også bilder, men også quotes: https://www.instagram.com/brager_gestaltterapi/


Her finner du quotes som jeg samler på: https://no.pinterest.com/bragergestaltterapi/pins/


Kontakt et eksistensielt behov.
Kunsten å roe ned bekymringer og tankekjør

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!