Kontakt et eksistensielt behov.

F9219949-EF96-44DD-9F29-EE5FA0B38729

Det å bruke naturen som metaforer på livet gjør jeg ofte. Blomsten det er bilde av heter Forglemmegei (Forglem meg ei). Det er en vakker blomst i blåfarget drakt som dukker opp i mai/juni. Jeg har alltid vært begeistret for denne lille blomsten. Kan det ha noe med navnet å gjøre? Eller kanskje det har noe med utseendet på blomsten, eller kanskje begge deler. 

Forglem meg ei. Jeg smaker på setningen, jeg leker med den, lager ordet Forglemmegei i et stort ord. Et navn som gir en dypere klang. Det er det vi ønsker vi menneskene å ikke bli glemt. Ikke sitte alene, ikke ha andre rundt seg, ikke se barn eller barnebarn. Ingen av oss ønsker å bli helt alene, vi ønsker å ha noen andre der fordi kontakten med andre er så utrolig viktig. Kontakt med andre er eksistensielt. Det er et grunnleggende behov som vi mennesker har. 

Å knytte kontakt

Hvis vi tenker oss en baby, så har babyen kontakt med mor og/eller far, babyen ser mor inn i øynene og mor smiler og ser babyen inn i øynene. Det skapes kontakt, det skapes et fellesskap mellom mor og barn. Eller mellom en omsorgsperson og babyen. Babyen blir en slik liten Forglemmegei-blomst. Og moren glemmer ikke, moren fortsetter å knytte kontakt, og barnet fortsetter å knytte kontakt. Mor søker kontakt med den lille og den lille søker kontakt med mor. Ingen av de kan glemme den andre. Det er i dette tidlige stadiet av livet hvor babyen lærer å knytte kontakt med sine omsorgspersoner. Babyen blir en del av et fellesskap. Hvis babyen skal overleve må den ha denne kontakten, hvis ikke ville den ikke klare seg. 

Slik fortsetter det oppigjennom livet, babyen vokser og lærer seg å knytte kontakt med andre mennesker, babyen blir voksen og kanskje skaper den en ny baby, en ny familie. Og babyen blir gammel og babyen ønsker å bli husket, ønsker at det er noen der for den. Den har ikke lyst til å bli glemt. 

Å bety noe for noen

Kontakten med andre mennesker betyr så utrolig mye for et menneskeliv. Det å høre til i et fellesskap, det å ha venner, det å ha noen å le sammen med, det å ha noen å gråte med. Det å ha noen rundt deg som forstår. Og det at du også selv kan gi til en eller flere som du har betydning for. 

Det er kanskje alt dette denne lille blomsten rommer. For den står også sammen med mange. Det er faktisk vanskelig å skille ut bare en og en blomst når du tar bilde av den. Spesielt om du bruker mobilen. Det er lettere å ta med flere av blomstene i et bilde. 

Hvis du tenker deg at du er en slik Forglemmegei-blomst, hvilke andre Forglemmegei-blomster er det du står sammen med? Står du helt alene, eller er det blomster rundt deg som du kan søke kontakt med? Hvilken av blomstene rundt deg har betydning for ditt liv? Og hvilke blomster har du betydning for?Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Du kan også gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager

Jeg driver også kurset Foto som terapi. Der du både lærer å fotografere på en mindful måte og også lærer noen fotografiske grep.
Puslespillet hvor hver brikke representerer en del av livet ditt
Å snu tankene

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!