Puslespillet hvor hver brikke representerer en del av livet ditt

tree-2718836_1920

Her kan du lytte til teksten.

Har du noen gang tenkt på at livet ditt kan sammenlignes med et puslespill?

Og det er summen av alle delene som danner helheten.

Livet kan du se på som et puslespill. En brikke i puslespillet kan være hjemmet ditt, en kan representere hunden din, en tredje kan representere jobben din.

I mitt tilfelle har jeg flere jobb-brikker. Jeg har en for den faste jobben, så har jeg en for terapijobben og så har jeg jammen en tredje for at jeg holder kurs i "foto som terapi" eller "mindful fotografering" om du vil. I livet ellers også har jeg brikker, brikker for barna, brikker for ekteskapet og hjemmet mitt, brikker for fritid. Alle disse brikkene tilsammen danner det sammensatte puslespillet. Brikkene danner livet jeg lever. Eller kanskje vi kan tenke motsatt at det er livet vi lever som danner puslespillbrikkene. 

Brikkene passer sammen

Du kan dele livet ditt opp i så mange puslespillbrikker som du vil. Og du kan pusle sammen alle brikkene og se at puslespillet blir helt. Det blir et bilde, hvor brikkene glir inn i hverandre. Alle disse brikkene utgjør livet ditt. Noen ganger kommer det nye brikker til, andre ganger er det brikker som endres eller som tas bort. Likevel er dette puslespillet lagd slik at brikkene passer til de andre brikkene. 

Å tenke på livet som et puslespill

Det er en fin metafor å tenke på livet som et puslespill, et puslespill hvor hver enkelt brikke passer sammen med andre nye og gamle brikker.

Puslespillet er rent magisk, for det er i endring. Det kan endres hver dag, eller en gang i måneden, eller hvert femte år. Det endres slik livet ditt endres. Noen ganger er det du selv som bestemmer endringen i puslespillet, andre ganger kan det være hendelser som forårsakes av andre som gjør at puslespillet endres. Det kan legges til brikker og det kan trekkes fra brikker. Likevel lar puslespillet alle brikkene passe sammen. 

Du kan også dele det store puslespillet opp i flere deler. Du kan f.eks. ha et puslespill som dreier seg kun om jobb. Og så kan du skrive på alle brikkene det du holder på med, og passe de inntil hverandre. Hva trenger du å gjøre i dag for at dagens puslespillbrikke skal falle på plass med de andre, slik at det dannes en helhet? 

Et eksempel fra meg selv

Jeg vet at jeg trengte å skrive denne bloggen i dag for å holde kontinuitet i blogskrivingen fordi det er viktig for meg å være på nett å være synlig. Hvis jeg ikke var synlig ville ingen vite at de kunne søke terapi hos meg, eller ta kurset "Bruk foto som terapi" hos meg. Derfor blir jeg rastløs når jeg ikke får skrevet. Og så er det dette at jeg har noe inne i meg som vil ut. Det er en ny brikke som vil ut, som vil skapes og som vil legge seg sammen med alle de andre brikkene. Slik bygger jeg opp praksisen min bit for bit. 

Hvordan er ditt puslespill akkurat nå?

Hvordan former livet ditt puslespill? Hvordan legger du brikkene? Hvilken brikke vil du endre eller skape akkurat nå? 

Øvelse

Hvis du har en bunke med gule lapper eller andre papirlapper, så kan du late som at lappene er puslespillbrikkene, og sette navn på de. Du kan lage deg forskjellige oppgaver eller temaer på hver lapp. Når du legger alle lappene på gulvet eller på et bord, kan du se helheten i ditt liv. Er det noe som mangler? Eller er det noe du trenger å ta bort? Er det noen lapper du vil gjøre noe med? 
Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Du kan også gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-bragerHar du en negativ kritiker? Da har du også en positiv kritiker!
Kontakt et eksistensielt behov.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!