Har du en negativ kritiker? Da har du også en positiv kritiker!

depression-1250870_1920-780x540

Har du tenkt over hvordan kroppsholdning du har? Kroppsholdningen når du er fanget av den negative kritikeren eller motsatt når du tenker godt om deg selv. 

Vil du være sammen med den positive eller den negative kritikeren? 

Det er fort gjort å gi deg selv negativ kritikk.  For eksempel; «det gjorde jeg ikke bra nok», «hva vil andre si », «Det var dumt av meg». «Det jeg sa den gang, det skammer jeg meg skikkelig over».

Kanskje har du en slik indre kritiker? Og mater du den negative kritikeren skikkelig godt, så driver du med selvfordømmelse. 

Mange vonde tanker og følelser kan dukke opp i kjølvannet av det. Det kan ende med at du synes du er et dårlig menneske, at du synes du ikke er noe verdifull. Dette kan igjen føre til nedstemthet, angst, uro, depresjon og dårlig selvtillit. 

Du kan snu tankene

Snur vi derimot tankene til det motsatte, og sier til oss selv at vi er gode, så får vi det også bedre med oss selv.

Vi kan for eksempel si at; «Jeg er kjempegod, dette klarer jeg helt sikkert!».  «Jeg er god nok som jeg er, hvis andre skulle mene noe annet så blåser jeg langt i det!» , "Jeg står stødig, det er ikke lett å vippe meg av pinnen".

Det handler om å snu negative tanker om til positive tanker. Rette opp kroppen og se opp i stedet for å dra hetta over hodet og se ned.

Kroppsholdning

Kroppsholdning er viktig for selvfølelsen og selvtilliten.  Rett deg opp og se utover, ikke bare fall sammen og se innover. Se ut på verden og vit at her er du, og du er midt i verden, og du er god nok som du er.

Hvordan skal du begynne å gi deg selv positiv feedback?

Da kan du kanskje starte med å stille deg spørsmålet: "Hvis jeg trodde på at jeg var helt OK, og god nok som jeg er, hva kunne jeg da fortalt meg selv hver eneste dag?"

Jeg kunne for eksempel sagt til meg selv at jeg er god nok som jeg er, og det er meg jeg vil være.

Øvelse for å kjenne forskjellen på negativ og positiv selvkritikk:

Stå på gulvet, se ned i gulvet og gå som om du er skikkelig tynget av den negative selvkritikeren. Legg merke til hva du kjenner på da. 

Så retter du deg opp og går som du er oppløftet av den positive kritikeren som har gitt deg masse ros. Som har sagt til deg at du er god nok som du er og at det er bra nok alt det du kan. Legg merke til hva du kjenner på nå. 

Kjenner du forskjellen? 

Selv kjenner jeg stor forskjell på om jeg kryper sammen og helst ikke vil synes kontra å se utover, la andre også se meg og å være stolt over hvem jeg faktisk er. 

Gjør øvelsen flere ganger og kjenn på forskjellen. Hvilke av personene vil du helst være? Hva er best for deg å gjøre for å bli den personen du ønsker å være?

Ros deg selv! 

Hvis du vil føle deg positiv og glad, med masse positiv energi, så start å gi deg selv ros!

Det er ikke flaut, ros deg selv opp i skyene, og du vil antageligvis også bli et mye mer positivt menneske.

Her er tre gode råd om å rose seg selv:

  • Smil minst fem minutter til deg selv i speilet hver morgen, og si til deg selv at du er et herlig menneske! 
  • Strekk hendene over hodet og takk universet for at du er til! For at du er akkurat slik du skal være! 
  • Gjennom dagen pass på å rose deg selv for hver eneste ting du gjør. 


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Du kan også gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager
En morgenstund med fuglekikking
Puslespillet hvor hver brikke representerer en del av livet ditt

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!