Hvordan takle og redusere stress

photo-1586473219010-2ffc57b0d282

Kjenner du deg stressa av og til? 

Da er du ikke alene for det er mange som føler seg stressa. Også jeg kan kjenne på stress fra tid til annen.

Hva er egentlig kjennetegnene på stress? 

Anspenthet, du klarer ikke å slappe av

Uro, du er hele tiden utolmodig etter å nå neste mål og oppgave

Sinne og frustrasjon, når ting kommer i veien slik at de hindrer deg i å gjøre det du absolutt skulle gjort

Ikke tilstede her og nå, du er hele tiden et annet sted i hodet enn akkurat der du egentlig er

Glemsom, du begynner å glemme ting, det kan være alt fra hvor du la bilnøklene til å ikke huske hvor du parkerte på den store parkeringsplassen

Gråteklump i halsen som kommer igjen og igjen. 

Dette er noen av de tingene vi kan kjenne på når vi er stressa, så hvordan kan vi komme oss ut av dette og roe ned? 

Hvordan takle stresset og roe ned

Det er flere ting du kan gjøre for å roe ned, men aller først trenger du å forstå at hjerne og kropp henger sammen. Faktisk forstå det så godt at du skjønner at det du tenker og som får deg til å gjøre ting, ikke bare skjer i hodet, men det skjer noe i kroppen også når du setter i gang med et gjøremål eller fler. Blir du for mye i hodet, og stresser med alt du har å gjøre, da henger ikke kroppen med, og da blir det ubalanse.

Hvordan oppnå god balanse

Hjerne og kropp skal ha god balanse, de er avhengig av hverandre, hvis hjernen går på akkord med kroppen, så skapes ubalanse. Ved å flytte bevisstheten vår ned i kroppen, kjenne at vi sitter godt i stolen, kjenne at vi har føttene i gulvet, kjenne at vi puster, kanskje faktisk holde hånden over brystet og kjenne etter at hjerte slår da blir vi bevisst kroppen vår og hvordan kroppen har det. 

Jeg pleier å spørre klientene mine om de sitter godt i stolen. Noen kan si bare ja og prate videre som om de ikke hadde hørt spørsmålet, andre kan kjenne ordentlig etter. Og det er det  jeg gjerne vil at de skal gjøre. Jeg vil at de skal kjenne ordentlig etter om de sitter godt i stolen. 

For når du kjenner at kroppen din sitter godt i stolen, da kjenner du kroppen din. Du kjenner stolen. Du har beveget deg fra din stressende hjerne og ned i kroppen.  Når dette skjer øker den gode balansen mellom kropp og hjerne. 

Hvordan har kroppen din det?

Hvordan har kroppen din det akkurat nå? Er den anspent eller avslappet? Hva slags emosjoner kan du kjenne i kroppen? Kriblinger, uro, frysninger, rødming, ro, rastløshet?

Vær i kontakt med deg selv

Det er viktig at du er i kontakt med deg selv, men også med omgivelsene dine. Det at du kjenner kontakten med stolen, med gulvet, med tastaturet når du skriver på mobilen eller PC´n din gjør at du er i kontakt med både dine omgivelser og deg selv. At du legger merke til hva maten smaker, hvor godt det var å drikke det vannet betyr at du er tilstede. 

Når du legger merke til alt dette, da er du inntakt, da er det mer og mer balanse, jo mer du klarer å løsrive deg fra "må nå noe"-hjernen din, til å være i "her og nå"-hjernen i stedet. Da opparbeider du deg balanse og harmoni. 

Finnes det et verktøy som kan hjelpe deg til å oppnå oppmerksomhet akkurat her og nå?

Et verktøy som du lett kan ta i bruk for å bli bevisst øyeblikket er fotografering. For når du fotograferer da fotograferer du øyeblikket, og øyeblikket er her og nå. Da endrer du fokus fra "må nå noe"-hjernen til "her og nå"-hjernen. Det hjelper deg til å både å bli mer tilstede, men også roe nervesystemet ditt. Du kan senke skuldrene når du går ut på fototur. Er ikke det fint. Du får frisk luft, mosjon og tilstedeværelse på en og samme tid. 

Hvis du også kombinerer dette med å være bevisst på den kontakten du har mellom deg og jorda du står på og kontakten mellom deg og lufta du puster i, så er du på lang veg til å hamle opp med stresset. 

Om du er stresset eller ikke, så arrangerer jeg en fotowalk med tema farger.

 Tirsdag den 22.02.2022, kan du teste ut om foto hjelper mot stress, og om det kan være ditt verktøy for å dempe ditt stress. Da kan du nemlig være med på fotowalk med tema farger. Du kan lese mer og melde deg på her: Bli med på fotowalk!

Du behøver ikke være stressa for å være med, her er alle velkommen!

photo-1470697933131-63bb1309f10e

Kanskje har du en nabo eller venn du kan ta med deg også.

Du fotograferer der du er på dagen, og på kvelden kl.19:00 møtes alle deltagerne på  Zoom, der treffes vi og har det hyggelig sammen, og ser på bildene som vi har tatt. 

Jeg gleder meg allerede nå til å treffe deg!

Her står alt du trenger å vite, samt lenke til påmelding!


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Vil du gå i terapi hos meg? Da kan du gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager

Du kan også kontakte meg på post@bragerterapi.no eller ringe meg på 91571372

Jeg driver også kurset«Bruk foto som terapi». Der du både lærer å fotografere på en mindful/oppmerksom måte og også lærer noen fotografiske grep.

Meld deg gjerne på gratiskurset foto som terapi/ mindful fotografering https://www.bragerterapi.no/page/178338-list-signup

Mine bilder finner du herhttps://www.instagram.com/elibrager/

Og her finner du også bilder, men også quotes og videoer hvor jeg snakker eller hvor jeg snakker med andre om gestaltterapi, foto eller foto som terapi.  https://www.instagram.com/brager_gestaltterapi/

Her finner du quotes som jeg samler på: https://no.pinterest.com/bragergestaltterapi/pins/

Det blir instagramsending med Gestaltterapeut Liv Vadum til mandag 14.02.2022 om selvkritikeren. Du kan lese mer om Liv på Vadum terapi og coaching Sendingen sendes på https://www.instagram.com/brager_gestaltterapi/

Alle type podcastsendinger legges ut her: https://www.bragerterapi.no/podcastDe seks grunnleggende bevegelsene
Du kan gjøre en endring når du følger ditt hjerte

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!