Har du en konstant tankekvern

photo-1507413245164-6160d8298b31

Noen personer, eller kanskje ganske mange, har en hjerne som går og går, hvor tankene nærmest aldri er stille. 

Kanskje har du det sånn, kanskje ikke, uansett så er det godt å ta styring selv over hjerneaktiviteten. Vi har mange forskjellige metoder for det, mindfullnessmeditasjon er en metode som er anerkjent.

Alle kan gjøre mindfulness uansett tro og livssyn. 

En måte å forstå mindfulness på er gjennom å beskrive de to komponentene i mindfulness (Bishop):

  1. Selvregulering av oppmerksomheten slik at den ledes tilbake til øyeblikket og til vår umiddelbare erfaring fra øyeblikk til øyeblikk
  2. Å forholde seg til det som erfares i øyeblikket med vennlighet, nysgjerrighet, åpenhet, tålmodighet, tillit og aksept. (Se Mindfulness Norge)

Du ser kanskje for deg at du må sitte i ro når du gjør mindfullnessmeditasjon, dette er nødvendigvis ikke riktig. Jeg har begynt å inkorporere mindfullness inn i dagliglivet. Og når jeg tenker over det, så har jeg alltid gjort det, uten at jeg har kalt det for mindfullness. Når vi nordmenn går på tur for eksempel, så kobler vi gjerne av og lar tankene komme og gå, dette kan vi også kalle for mindfullness. Vi gjør det automatisk uten å definere hva vi gjør. 

Her innvier jeg dere lesere i min morgentur, og hvordan jeg gjør denne turen til en mindful tur. 

Morgenturen - en metode for å roe ned hjerneaktiviteten

På min morgentur med hundene har jeg ikke med meg kamera, ikke har jeg musikk i ørene heller og jeg har sjeldent eller aldri mobilen med meg. Jeg vet at turen tar ca. 30 minutter. Og jeg går vanligvis den samme ruta. Det blir en slags; gjøre seg klar for dagen tur. En sakte gå meditasjon, for hundene skal snuse, tisse, og gjøre fra seg større ting.

Dette er ingen treningstur, men en slags stille gåtur hvor jeg bare lar tankene drive. Noen tanker kommer og noen går, noen ganger begynner jeg å analysere tankene, men når jeg oppdager det, da lar jeg tankene fare igjen.

Tankene lar jeg fare på den måten at jeg ser for meg at jeg henger  igjen tankene på en busk eller et tre som vi går forbi. Akkurat som under en sittende meditasjon, hvor du ser for deg at tanken for eksempel blir til et blad som faller ned i en elv for så å bli borte. Det handler om å stilne hodet. 

Fokuset skifter også på turen, noen ganger fokuserer jeg på hundene og hva de gjør, andre ganger er det kanskje en bil eller et menneske som kommer forbi, eller jeg hører en fugl, ser en katt, treffer en annen hund og slår av en prat med eieren. Så blir det bare meg og hundene igjen, og tankene som jeg igjen enten velger å la fare, eller utforsker mer. Slik kan idéer og nye tanker komme. Og jeg ønsker de velkommen uten å dømme hverken idéer eller tanker. 

Jeg merker at den stille morgenturen uten for mange distraksjoner er en god start på dagen. Morgenturen handler om å gå inn i dagen med både kropp og hode godt ankret opp i her og nå. Den bidrar til å være jordnær, stødig og trygg. Trygg på at jeg takler det livet måtte bringe med seg videre inn i dagen. At jeg har nok oppmerksomt nærvær til å mestre øyeblikkene som jeg møter igjennom dagen. 

Prøv å pause deg selv innimellom, slik at du får jevn energi gjennom dagen. 

Gi deg selv tid til bare å være, lukt på en blomst, trekk inn frisk luft, nyt et glass med deilig vann. Stopp opp å se deg rundt, kikk etter fuglen som synger så fint. Det er disse små pausene, de små mellomrommene igjennom dagen som gir deg energi og påfyll. Hvis du ikke gir deg selv påfyll av energi utover dagen, så tappes kroppsbatteriet ditt. Da kan du være kjempesliten når ettermiddagen og kvelden kommer, men hvis du uten dårlig samvittighet gir deg selv små pauser som fyller deg med ny energi, så vil du også ha mer å gå på når ettermiddagen og kvelden kommer. 

Både hjernen din og kroppen din har godt av slike små pauser. 

Har du en metode hvor du roer ned hjerneaktiviteten?

Kanskje du også har et sånt slags morgenrituale hvor du gjør deg klar for resten av dagen? 

Det hadde vært veldig fint å høre om hva du gjør for å ankre deg opp og være tilstede her og nå. Send meg gjerne noen ord om det, hvis du vil. 

Fortsatt god påske til deg!


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Vil du gå i terapi hos meg? Da kan du gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager

Du kan også kontakte meg på post@bragerterapi.no eller ringe meg på 91571372

Minner om den kommende fotowalken som går av stabelen til onsdag 20.04.2022. Du fotograferer der du er om dagen, på kvelden møtes vi på Zoom. Her finner du mer om arrangementet.

Jeg driver også kurset«Bruk foto som terapi». Der du både lærer å fotografere på en mindful/oppmerksom måte og også lærer noen fotografiske grep.

Meld deg gjerne på gratiskurset foto som terapi/ mindful fotografering https://www.bragerterapi.no/page/178338-list-signup

Mine bilder finner du herhttps://www.instagram.com/elibrager/

https://www.flickr.com/photos/elibrager/

Og her finner du også bilder, men også quotes og videoer hvor jeg snakker eller hvor jeg snakker med andre om gestaltterapi, foto eller foto som terapi.  https://www.instagram.com/brager_gestaltterapi/

Her finner du quotes som jeg samler på: https://no.pinterest.com/bragergestaltterapi/pins/

Podcastsendinger legges ut her: https://www.bragerterapi.no/podcast


Du kan gjøre en endring når du følger ditt hjerte
Skam, en begrensning på livet.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!