Hvordan begynner du med Mindful Fotografering?

Hvitveis

Et nysgjerrig blikk

Observasjon og Refleksjoner - en historie fra bryggekanten

Akkurat nå sitter jeg på bryggekanten. Jeg sitter og ser på et stille og rolig vann. Jeg har stoppet opp, jeg kjenner at jeg sitter her jeg sitter, jeg puster og jeg er tilstede i meg selv. Når tilstedeværelsen er på plass kan jeg begynne å legge merke til det som er rundt meg.

For eksempel kan jeg plukke ut fargen rødt. Så se, er det noe i rødt som jeg kan se rundt meg? Ja, jeg ser ankerballer som man fester båt i. Sånne røde baller som ligger i vannet. Og jeg ser også at de speiler seg i vannet. Når jeg ser på den nærmeste her, så har den også et blått håndtak. Og så er den rød, hele ballen. Og så speiler både håndtaket seg og den røde ballen seg i vannet. Jeg ser også tauet som den er festet i, speile seg i vannet. Så kan jeg sitte og studere det. Se på det. Og når jeg sitter sånn og ser på det, så er det på en måte en meditasjon i seg selv. Og da prøver jeg ikke å la meg bli forstyrret av andre tanker som eventuelt kommer inn. 

Ankerball_rød

Når jeg har sittet en stund og sett på motivet med et nysgjerrig blikk, først da tar jeg opp kamera eller mobil og fotograferer. Dette bildet ble tatt tidligere i våres, og det er jo fascinerende at den røde fargen bryter sånn med alt det som ergåere, blåere og mørkere rundt. Så første steget for å øve seg på å bli en Mindful Fotograf er rett og slett å se rundt seg med et nysgjerrig blikk, og stoppe opp ved det som fanger øyet og som vi får en impuls til å fotografere. 

Nysgjerrighetens Terapeutiske Effekt

Å gå rundt sakte og se seg om, tenker jeg er 110% helsebringende. Du rett og slett gir deg selv en pause fra alt mulig annet som tar opp tankene og i stedet ser du utover. Du blir opptatt av å se om det er noe rundt deg som fanger interessen, slik at du kan fotografere det og skape et bilde. For å øve deg på å bli oppmerksom kan du f.eks. begynne med å se etter en spesiell farge, et spesielt mønster, strukturer eller noe annet. 

Mindful Fotografering som Meditasjon

Det er veldig mye som på en måte er utfordrende i dagens samfunn. Og vi kan også kjenne på nedstemthet av og til, og ha mye å håndtere. Da finnes det flere terapi-former, naturligvis. Samtale-terapi er en ting, det er veldig bra. Jeg er selv gestalterapeut og tar imot klienter i terapi, hvor vi rett og slett sitter og samtaler. Men det jeg tenker er enda bedre enn å holde på med samtale og drive og grave i hva som kan være årsaken til for eksempel en nedstemthet eller uro og så videre. Det er rett og slett å gå ut og være ute. Grønn resept. Komme seg ut, særlig i naturen, det kan også være en park i byen. Det viktigste er å gå ut.  Og da, ikke gå med musikk på øret. Ikke hør på musikk eller podcast som fjerner deg fra det som skjer rundt deg. Hører du på slike ting når du skal ut på en Mindful Fototur, da fjerner du deg mer enn å komme nærere naturen.  

Finn for eksempel et vann slik jeg gjorde, stopp opp, kjenn at du puster og legg merke til dine omgivelser, la motivene komme til deg og så skaper du bildet. Det er den meditative prosessen før du tar bildet som utgjør største delen av å drive Mindful Fotografering. Men det er også meditiativt og pausende på bekymringer og stress at du bearbeider bildene i ettertid, kanskje setter de inn i en collage med et bestemt tema, eller lignende. 

Vår_collage_01 

Avslutning og Invitasjon til Videre Utforskning

Å se utover og legge merke til det som er rundt deg er i bunn og grunn begynnelsen på starte med Mindful Fotografering, det er en type meditasjon i seg selv. Ved å gjøre dette gir du deg selv et pusterom. For da setter du uro, engstelse, nedstemthet, vanskelige tanker og bekymringerpå pause. Fordi da er du konsentrert om noe som er utenfor deg selv, og du er konsentrert om det som er her og nå. Så det er rett og slett det som er det grunnleggende i mindfull fotografering. For i øyeblikket finnes ikke bekymringene, det er kun du som styrer over øyeblikket, og gjennom å praktisere Mindful Fotografering vil du komme til å ta styringen og mestringen av øyeblikket. 

 

Har du lyst til å treffe andre som holder på med mindful fotografering og få tilgang på mer kunnskap?

Da har du mulighet til å melde deg inn i Se utover! 

Blue and White Bold Call To Action LinkedIn Banner

Hei, jeg heter Eli Brager og er gründer av Brager Gestaltterapi og Foto. Jeg tror at å oppleve øyeblikket ved hjelp av fotografering er til god hjelp, slik at vi kan håndtere alle utfordringer i dagens verden. 

Se utover er medlemsportalen hvor jeg er gründer og utvikler. Jeg startet Se utover fordi fotografering er min passion. Og jeg ønsket å kombinere fotografering og terapi. Se utover ble til etter at jeg hadde kjørt noen kursrunder med kurset bruk foto som terapi. Deltagerne var så fornøyde at de hadde lyst til å bli med videre. Og dermed ble Se utover til.

Nå har vi holdt på i snart to år. Vi har temamøter, hvor vi f.eks. kan ha workshops og fotokurs, så har vi bildegjennomgangsmøter, hvor vi både snakker sammen om bildet og også lærer komposisjon og det å ta gode bilder av hverandre. I tillegg til alle møtene har vi en blog og et kunnskapsbibliotek med flere kurs som du kan ta når det måtte passe. 

Fokuset vårt er å drive Mindful Fotografering for vår mentale helses skyld. 

Første måned er gratis, så er det en medlemskontigent. Det er ingen binding og du kan melde deg ut igjen når du vil. 

Ja, jeg vil bli medlem!

Å Se Utover: Mindful Fotografering og Livets Syklus

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!