Å Omfavne Øyeblikket: Skiftet til Mindful Fotografering- å se bilder som gaver

Mønster_i_vindu

Ordene vi bruker når vi fotograferer

Har du noen gang tenkt på at ordene vi bruker når vi fotograferer er harde ord? Vi bruker ord som å ta bilde, skyte, peke, ramme inn, retusjere bort, brenne ut. Vi er også ofte på jakt etter det beste bildet. Vi er med i fotokonkurranser, hvor mye går på om teknikken vi har brukt er bra nok. Også i fotografering handler det om å prestere, ha utstyr til flere tusen kroner for å få de beste bildene. Vi sier også ofte at "Ja, det bildet var fint, hva slags kamera har du?" Og dermed flytter vi perspektivet fra fotografen til utstyret. Om bildene er bra legges på utstyret og kanskje litt på fotografen. 

Å snu tankesettet fra et jaktende til et mottagende

I Mindful Fotografering tenker vi annerledes. Vi sier ikke at konkurranser og å hige etter trofébildet er feil, naturligvis kan det utvikle oss rent teknisk sett, men vi tenker motsatt. Vi har en annen tilnærming. I stedet for at vi higer etter å få det beste bildet med det beste utstyret, så lar vi heller verden utfolde seg for oss akkurat slik den er, og at verden faktisk lar oss få lov til å skape bilder med det utstyret vi har til rådighet. I stedet for at vi forstår fotografering som å ta bilder, ser vi på fotografering som å motta bilder. I stedet for at vi jakter på trofébilder, så ser vi på bilder som gaver! 

For å bli en Mindful Fotograf trenger du å skifte fra et jaktende på trofé mindset til et mottakelig mindset. Du trenger å akseptere ting som de er akkurat der du er nå. For du har helt sikkert noe rundt deg akkurat nå som kan gi deg et bilde. At du for eksempel kan skape et bilde bare av hvordan lyset faller på gulvet. 

Det kan være fotografiske gaver der du aller minst venter det

I går når vi hadde temamøte i Se utover om akkurat dette temaet, hadde vi en 25 minutters øvelse på dette, hvor deltagerne skulle se etter mønstre i sitt eget hjem. Den ene deltageren fanget et mønster dannet av lyset igjennom et skap som falt på gulvet. Mønsteret hun så på gulvet ble to dansende lyse personer som holdt rundt hverandre. Det ble faktisk utrolig bra. Dette var en gave hun fikk, og hun hadde ikke sett dette om hun hadde tenkt på den "vanlige" måten og prøvd å jakte på noe som virkelig skulle være bra. 

Kraftig kost å endre tankesett

I boka " The mindful photographer"  av Sophie Howarth blir det referert til Fotograf Julie DuBose som beskriver det å snu mindsettet fra jaktende til mottakelig for det som er slik: "We cannot recive until we surrender our agenda, our spin, because until then, there is no willingness to accept. We do not belive that we will receive,  and we are afraid we will fall flat and look and feel foolish... It is like being lost in the middle of the ocean and realizing no one knows you are lost. You may have to give up hope of ever being found. You may have to surrender your hope of returning to shore."

Forløsende

Det høres ut som kraftig kost dette her, å endre vårt tankesett til heller å motta enn å jakte. Likevel er det noe forløsende i det. Det handler om å godta det som er, være rolig, se rundt seg, være tilstede, puste, kjenne på at du er tilstede og levende her og nå, for så å oppdage og få en impuls til å ta i mot det du har sett, altså fotografere det.

Å vente, la ting være som de er, tolmodighet og et åpent sinn

Jeg hadde nok ikke lagt merke til dette rådyret hvis jeg hadde vært i jakt modus på det beste bildet. Her satt jeg rolig i en båt, og lot ting være som de var. Håpet jo at det kanskje dukket frem noe, men det var ikke gitt. Rådyret dukket frem som en gave, en skatt som kom ut av skogen. Det viste seg frem i noen øyeblikk før det forsvant igjen. Det er vel knapt noe som kan måle seg med den gleden jeg kan kjenne på når jeg opplever slike øyeblikk som dette. Og det handler om å akseptere det som er, tolmodighet og å ha et åpent sinn for det som måtte komme. 

Rådyr

Det er, når du har et mottagende åpent sinn, at du skaper bildet ditt. Det er da du er åpen for det som kommer til deg.


Var dette interessent? 

Hvis du tenker at Mindful fotografering kan være noe for deg, kan du melde deg på gratiskurset

Eller du kan gå rett til https://www.bragerterapi.no/og lese mer om hva Se utover kan tilby deg. Kanskje du får lyst til å melde deg inn. Da vil du treffe likesinnede, og bli enda mer motivert til å praktisere Mindful Fotografering, slik at du kan bygge opp indre ro og mental styrke. Det er spesielt viktig i den urolige tiden som vi i dag lever i.  

Du kan også melde deg inn her: Ja, jeg vil melde meg inn i Se utover!
Utforsk Mindfulness og Skjønnheten i Livet Gjennom Fotografering
Mindful Fotografering: Veien til Økt Selvtillit og Mindre Stress

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!