Hva innebærer mindful fotografering?

FullSizeRender

Mindful fotografering hva kan det innebære?

Det å være en mindful fotograf, altså fotografere på en oppmerksom og bevisst måte med hele deg er å være tilstede der du er her og nå. Dette har innvirkning på den mentale helsa og dermed også den fysiske. Du gjør noe aktivt, samtidig som du mediterer gjennom å fotografere. Du blir påvirket av det du ser, om det er trær, landskap, vann, fjell, skog. Og det du ser det speiler deg. Det bildet du lager blir et avtrykk av deg. 

Du kan fotografere det som er fjernt eller det som er nært. Det som er høyt eller det som er lavt. Og du kan fotografere i forhold til hvordan du føler deg. Hvis du er trist og lei, så kanskje du fotograferer noe som uttrykker det. Hvis du er glad, så fotograferer du kanskje noe med mange farger. Den stemningen du er i bestemmer dine bilder. Kanskje ser du symboler i naturen, f.eks. to blader sammen kan symbolisere tilhørighet med en annen. En brukken kvist kan symbolisere et brudd. Du kan rett og slett fotografere følelsene dine ved at du finner ting ute i naturen som symboliserer dette. 

Naturligvis kan det være at du bare fotograferer for at landskapet er vakkert med den solnedgangen, eller at du vil ha frem en spesiell stemning når det snør. 

Når du fotograferer, så er det helt opp til deg. 

Bearbeide tanker og følelser

Det å være en mindful fotograf, kan hjelpe deg til å bearbeide tanker og følelser som er knyttet til livet ditt. Det kan være noe som har skjedd, opplevelser av forskjellig slag, endringer som du ønsker deg. 

Den gang farmor døde dro jeg ut i skogen, opp på en kolle og satt å så lenge utover Oslo. Og på den kollen tok jeg mange bilder, vakre bilder som minte om henne. Det ble en bearbeidelse av sorgen som jeg kjente på. 

Det går an å endre blikket fra å se kun det tunge og triste til å åpne opp for det som er vakkert og som kan få deg til å se det motsatte nemlig gleden, takknemligheten, det vakre. Dette kan den mindfulle fotograferingen hjelpe deg med. Det er ikke dermed sagt at det tunge og triste forsvinner, men du kan veksle mellom det tunge og triste og det som er godt og fint. 

Noe av det fineste jeg gjør

For meg er det å gå ute i naturen uansett vær og vind, noe av det fineste jeg gjør. For jeg legger merke til så mange ting som speiler meg. Noen ganger kan jeg kjenne på glede over det jeg ser, og andre ganger kjenner jeg på tristhet. Men det er alltid hjelp å få der ute i naturen. Og når jeg attpåtil kan meditere aktivt ved hjelp av mobilen som kamera, da kan det ikke bli bedre. Da får jeg bilde av både tanker og følelser.

Endre perspektivet

Og jeg kan også velge å endre perspektivet. Jeg kan få idéer om å f.eks. fotografere nedenfra og opp, eller leke meg med bakgrunnen, følge med på lyset og se skiftningene. Det kan jeg ta med meg videre i hverdagen. Det går an å se ting fra forskjellig perspektiv. 

Hva ser du rundt deg nå?

Nå når jeg ser ut av vinduet, og det begynner å lysne, så ser jeg snødekte trær som danner figurer. Landskapet er stort sett svart/hvitt. Jeg ser det hvite, lyse og rene mot det grå, svarte og tunge. Og figurene trer frem. 

Jeg har også fremdeles julestjerna i vinduet som lyser opp varmt. For meg blir dette kontraster, det varme og det kalde. Akkurat slik som livet er noen ganger, kontrastrikt. Dette gjør noe med meg, tenk jeg kan beskrive livet ved hjelp av å fotografere. 

FullSizeRender


10 tips for mindful fotografering

I dag tenkte jeg å gi deg ti tips om mindful fotografering. Kanskje har du allerede lest disse 10 tipsene, da jeg skrev de i siste Livsgledeartikkel. Men nå får du de her også. 

FullSizeRender


 1. Forankre deg i øyeblikket:

  • Begynn med å puste dypt og være til stede i øyeblikket før du tar bilder. Legg merke til detaljene rundt deg, lytt til lydene og kjenn på naturens tilstedeværelse.
 2. Velg fokus:

  • Identifiser et punkt eller en funksjon i landskapet som fanger oppmerksomheten din. Det kan være alt fra en majestetisk fjelltopp til en subtil blomst i gresset. Eller frosne furutrær. Gi dette fokuset i bildet ditt.
 3. Uttrykk følelser gjennom komposisjon:

  • Bruk komposisjonselementer som linjer, former, og balanse for å formidle følelser. La landskapets former og strukturer inspirere deg til å skape en visuell historie.
 4. Lær av lyset:

  • Vær oppmerksom på hvordan lyset spiller på landskapet gjennom dagen. Tidlig morgen og sen ettermiddag gir mykt og varmt lys som kan legge til dybde og stemning i bildene.
 5. Utforsk forskjellige perspektiver:

  • Ikke vær redd for å endre synsvinkelen din. Prøv å fotografere fra ulike vinkler – lavt nede, høyt oppe, eller til og med fra bakkenivå – for å oppdage nye og unike komposisjoner.
 6. Bruk naturens detaljer:

  • Fokuser på naturens små detaljer. Det kan være mønstre i barken på et tre, teksturer på en stein eller vannets bevegelser i en bekk. Disse detaljene kan være like fascinerende som det store landskapet.
 7. Ta deg tid:

  • Unn deg selv tid til å observere og la deg inspirere før du tar bilder. Det å ta bilder på en mindful måte handler også om å ha tålmodighet og respekt for naturen.
 8. Innfør ro i bildene dine:

  • Velg rolige omgivelser eller scener som formidler en følelse av fred og ro. Dette kan bidra til å formidle en mer avslappet og forankret opplevelse gjennom bildene.
 9. Se etter kontraster:

  • Lek med kontraster i naturen, for eksempel mellom lys og skygge, farger og former. Disse kontrastene kan skape spenning og interesse i bildene dine.
 10. Vær takknemlig:

  • Avslutt fotograferingssesjonen din med en følelse av takknemlighet. Ta et øyeblikk til å reflektere over skjønnheten du har observert og fanget gjennom kameralinsen din.

Disse tipsene kan hjelpe deg med å utforske og fotografere naturen på en mer bevisst og forankret måte, og samtidig tillate deg å nyte den terapeutiske opplevelsen av å være i naturen.

Vil du lære flere tips og å fotografere vakre bilder med mobilen din?

Jeg har tatt flere kurs hos iPhone Photo Academy. De er best for meg. Jeg har lært utrolig mye av disse kursene. Og det har gjort at jeg har blitt mer sikker på å fotografere med mobilen, og jeg vet at bildene jeg kan få ut av mobilen er i klasse med bilder fra et systemkamera. 

IPA_CTA


Har du lyst til å treffe andre som holder på med mindful fotografering og få tilgang på mer kunnskap?

Da har du mulighet til å melde deg inn i Se utover! 

Blue and White Bold Call To Action LinkedIn Banner

Se utover er medlemsportalen hvor jeg er gründer og utvikler. Jeg startet Se utover fordi fotografering er min passion. Og jeg ønsket å kombinere fotografering og terapi. Se utover ble til etter at jeg hadde kjørt noen kursrunder med kurset bruk foto som terapi. Deltagerne var så fornøyde at de hadde lyst til å bli med videre. Og dermed ble Se utover til. Nå har vi holdt på i et og et halvt år. Vi har temamøter, hvor vi f.eks. kan ha workshops og fotokurs, så har vi bildekritikkmøter, hvor vi virkelig lærer komposisjon og det å ta gode bilder av hverandre, i tillegg har vi nå startet opp fototerapigruppe. I tillegg til alle møtene har vi en blog og et kunnskapsbibliotek med flere kurs som du kan ta når det måtte passe. 

Første måned er gratis, så er det en medlemskontigent. Det er ingen binding og du kan melde deg ut igjen når du vil. 

Ja, jeg vil bli medlem!

Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Jeg er nettbasert og tilbyr samtaler kun på nett. 

Jeg driver også medlemsportalen Se utover hvor du lærer å fotografere både i et mindfullt og gestaltisk perspektiv.

Som medlem av Se utover vil du få tilgang på kurs om blant annet Mindful fotografering. Nå starter vi også opp fototerapimøter, hvor vi snakker om livet og har et bilde som utgangspunkt. 

Du finner meg også på instagram https://www.instagram.com/elibrager/

eller https://www.instagram.com/brager_terapi/

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Nyt vinterlandskapet, opplev alt det fine som vinteren har å by på fotomessig!
Vær, vind, og livsrefleksjoner gjennom fotografering: En reise på knudrete stier til tilstedeværelse

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!