Nyt vinterlandskapet, opplev alt det fine som vinteren har å by på fotomessig!

IMG_8130

I denne artikkelen skriver jeg om vinteren og hvordan du kan fange fantastiske øyeblikk. 

For det å være ute selv om kulda biter i kinnene kan bli en fin opplevelse. Disse vinterlige øyeblikkene handler også om mindfulness, om å være tilstede med hele deg og la det du ser synke inn i hjerte ditt, i sjela di. 

I Norge bor mange i nærheten av naturen, så vi har virkelig mulighet til å åpne oss opp for den. Kan hende blir vi mer ydmyk og takknemlig også for å ha naturen slik i nærheten, og kanskje vil vi da ønske å ta bedre vare på den. 

Jeg skal ikke snakke om naturvern i denne artikkelen, men det er faktisk slik at jo mer vi fotograferer og er i naturen, jo større pris setter vi på den. Så det er en bonus vi får når vi holder på med mindful naturfotografering. Da handler det ikke bare om teknikk, men å være tilstede og bevisst øyeblikket. 

I dag sto jeg på en liten kolle som stuper bratt ned til sjøen. Jeg turde ikke å gå lenger ut enn der jeg sto, men jeg syntes det var så fint med furuene som sto fulle av frost og snø helt ute på kanten. Jeg sto og nøt synet, og komponerte dette bildet. 

IMG_8136

Bare å stå slik, kjenne på kulda, nyte landskapet gjør at jeg kjenner meg mer tilstede både i meg selv og i mine omgivelser. Det gjør meg rett og slett glad. 

Mange legger vegg kameraet nå på vinterstid, men det er trist, for naturen har utrolig mye å by på selv om den er snødekt. Alle figurene som åpenbarer seg, det blir både nisser og troll ut av sånt. Så jeg elsker vinteren, vinterlyset og den friske kjølige lufta. 

Jeg har laget 10 tips til deg som du kan ta med deg når du er ute for å fotografere. 

10 tips for mindful fotografering

 1. Forankre deg i øyeblikket:

  • Begynn med å puste dypt og være til stede i øyeblikket før du tar bilder. Legg merke til detaljene rundt deg, lytt til lydene og kjenn på naturens tilstedeværelse.
 2. Velg fokus:

  • Identifiser et punkt eller en funksjon i landskapet som fanger oppmerksomheten din. Det kan være alt fra en majestetisk fjelltopp til en subtil blomst i gresset. Eller frosne furutrær. Gi dette fokuset i bildet ditt.
 3. Uttrykk følelser gjennom komposisjon:

  • Bruk komposisjonselementer som linjer, former, og balanse for å formidle følelser. La landskapets former og strukturer inspirere deg til å skape en visuell historie.
 4. Lær av lyset:

  • Vær oppmerksom på hvordan lyset spiller på landskapet gjennom dagen. Tidlig morgen og sen ettermiddag gir mykt og varmt lys som kan legge til dybde og stemning i bildene.
 5. Utforsk forskjellige perspektiver:

  • Ikke vær redd for å endre synsvinkelen din. Prøv å fotografere fra ulike vinkler – lavt nede, høyt oppe, eller til og med fra bakkenivå – for å oppdage nye og unike komposisjoner.
 6. Bruk naturens detaljer:

  • Fokuser på naturens små detaljer. Det kan være mønstre i barken på et tre, teksturer på en stein eller vannets bevegelser i en bekk. Disse detaljene kan være like fascinerende som det store landskapet.
 7. Ta deg tid:

  • Unn deg selv tid til å observere og la deg inspirere før du tar bilder. Det å ta bilder på en mindful måte handler også om å ha tålmodighet og respekt for naturen.
 8. Innfør ro i bildene dine:

  • Velg rolige omgivelser eller scener som formidler en følelse av fred og ro. Dette kan bidra til å formidle en mer avslappet og forankret opplevelse gjennom bildene.
 9. Se etter kontraster:

  • Lek med kontraster i naturen, for eksempel mellom lys og skygge, farger og former. Disse kontrastene kan skape spenning og interesse i bildene dine.
 10. Vær takknemlig:

  • Avslutt fotograferingssesjonen din med en følelse av takknemlighet. Ta et øyeblikk til å reflektere over skjønnheten du har observert og fanget gjennom kameralinsen din.

Disse tipsene kan hjelpe deg med å utforske og fotografere naturen på en mer bevisst og forankret måte, og samtidig tillate deg å nyte den terapeutiske opplevelsen av å være i naturen.

Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Jeg er nettbasert og tilbyr samtaler kun på nett. 

Jeg driver også medlemsportalen Se utover hvor du lærer å fotografere både i et mindfullt og gestaltisk perspektiv.

Som medlem av Se utover vil du få tilgang på kurs om blant annet Mindful fotografering. Nå starter vi også opp fototerapimøter, hvor vi snakker om livet og har et bilde som utgangspunkt. 

Du finner meg også på instagram https://www.instagram.com/elibrager/

eller https://www.instagram.com/brager_terapi/

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.


Koste du deg, det er ikke vits å angre!
Hva innebærer mindful fotografering?

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!