Tanker rundt det å bli 60 år

IMG_0580

Dette er året jeg fyller 60 år. Tenk det. 60 år har jeg hatt glede av å leve på jorda, i verden, blant menneskene og dyrene. Det er litt rart å tenke på. 60 år er liksom et veiskille. Bildet er tatt av meg i Australia i januar i år. Og ja, jeg er takknemlig, for livet har i bunn og grunn sjenket meg 60 gode år. Selv om det har vært opp og nedturer, så har det også stort sett vært bra.

Og jeg tror at vi skal oppleve opp og nedturer for å skjønne hva livet egentlig dreier seg om. Hvis du er på en båt og bare seiler i rolig sjø, så får du jo ingenting å bryne deg på. Hvis det blåser og bølger, så får du mer å bryne deg på, da må du kanskje kjempe for at du skal overleve. Og når stormen stilner, kan du puste lettet ut og kose deg med det rolige havet igjen. 

Så jeg tror vi trenger denne rytmen, både uro og stille. 

Hva ligger skjult i fremtiden?

Jeg kjenner på en liten tanke uro, som er der både i tankene og som en følelse i kroppen. Fordi jeg igjen står overfor en brytning. En ny livsfase. Ja, jeg er fremdeles i jobb, ja jeg er både fast ansatt og selvstendig næringsdrivende. Ja, jeg har mange interesser. Likevel, denne uroen. Urolig for hva? 

Det er dette store spørsmålet i livet, det som ligger foran, fremtiden, hva skjuler seg i den? 

Endringens tid

Barna har flyttet ut og holder på å etablere seg både med jobber og familie. Så sitter vi igjen i et digert hus som plutselig har blitt så veldig tomt. Jo, vi har hundene, men menneskene, ungdommen som kom og gikk, de er borte. OK, de er der og av og til kommer de på besøk på middag, men i det daglige, så er det tomt. Derfor har tanken på å selge kommet, kjøpe noe mindre, rydde opp alt rotet som vi har stuet inn i kott, skap og loft. Og det er ikke rent lite. 

Jeg blir faktisk litt overrasket at det å fylle 60 begynner med en tanke om å rydde opp, finne noe mindre, leve litt enklere. 


Det er både fornuftig og skummelt. Fornuftig fordi at nå er det veldig reelt at vi er første generasjon eldst i familien, og dersom atte noe skulle skje, så er det greit å etterlate et ryddig hjem til neste generasjon. Skummelt fordi at denne fornuftige sannheten faktisk er reell. 

Halvda Sivertsen sier det så fint at "Vi vil leve lenge vi, men gamle vil vi aldri bli". 

Og ja, jeg føler meg frisk og sprek i dag, og har lyst til å leve masse ennå. Og ja, jeg har ikke lyst til å bli gammel og kanskje måtte ha hjelp til ditt og datt. Kanskje går det mange år før jeg blir så gammel at jeg trenger hjelp, men det er jo dette vi ikke vet. Og det er i dette å ikke vite at uroen ligger. Jeg vet faktisk ikke. Du vet ikke, ingen vet hva dagen eller neste dag bringer. 

Viktig å leve i dag

Derfor er det så viktig å leve i dag. Det er så utrolig viktig.

Og det er utrolig viktig å være takknemlig for alt som faktisk er bra. Alt du får til. Alle menneskene som på en eller annen måte knytter seg inn i livet ditt. 

Det er jo i kontakt med andre mennesker, natur og dyr vi blir til, hvor vi er levende og tilstede. 

Mindful fotografering kan hjelpe oss med denne tilstedeværelsen. For når vi fotograferer på en mindful måte,  lærer vi hvor viktig det er å stoppe opp, se, komponere bildet slik at det blir bra, trykke på utløseren og faktisk skape et bilde ut av noe som har gitt inntrykk på oss. 

Dette kan vi ta med i vårt eget liv.

Vi kan stoppe opp, vi kan se og spørre oss selv hvordan vi har det, vi kan komponere vårt liv slik at det blir best mulig for oss, og vi kan gjøre noe med det, trykke på utløseren og få til det livet vi ønsker ut fra de forutsetningene som vi har. 

Ja, det ble en artikkel om å fylle 60 og tanker og følelser som melder seg da. 


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. 

Jeg driver også medlemsportalen Se utover hvor du lærer å fotografere både i et mindfullt og gestaltisk perspektiv.

Som medlem av Se utover vil du få tilgang på kurs om blant annet Mindful fotografering. 

Du finner meg også på instagram https://www.instagram.com/elibrager/

eller https://www.instagram.com/brager_terapi/

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.


Lurer du på hva Mindful fotografering egentlig er?
Mikropausene som hjelper deg til mer energi i hverdagen

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!