Nyt øyeblikkene uten stress i jula!

DC6E983B-9C99-46E9-9E14-4D5CA88BD730

Her i huset har jula sneket seg inn med stor kraft. For en uke siden hadde vi Pepperkakedag. Da hadde vi besøksbarnet vårt på besøk, og vi koste oss med Peppekakebaking. Det ble en skikkelig fin dag. Så på bildet ser dere noe av det som ble laget. Bella og Mille er hunder, vi har en hund til også som heter Fanny, og alle fikk sånne fine stjerner. De skal henges opp til ære for dyrene våres som gir oss så mye glede igjennom året. 

Det er fint å kunne samles slik og gjøre noe praktisk sammen. I hverdagen blir det mye hui og hast. Ting skal skje fort, og det er ikke alltid vi har like stor mulighet til å være ordentlig tilstede for hverandre. Derfor må vi ta oss tid, sette av tid for å tilbringe meningsfylt tid sammen. 

Å rydde både fysisk og mentalt

Med jula blir det også gjerne litt vasking og rydding. 

I går ryddet vi på soverommet. Har du noen gang tenkt på det at soverom fort kan nærmest bli lagerrom hvis vi ikke passer på? I hvert fall er det slik hos oss. Når vi skal ha gjester, så bærer vi ting fra stua og inn på soverommet. Klær blir ikke alltid puttet i skapene, og plutselig er det store hauger av ting og tang som det bør ryddes i. Det var utrolig godt å få ryddet og vasket ordentlig der inne i går. Det er akkurat som en kan puste bedre. 

Det er jo litt slik det er i livet forøvrig også, kanskje du også har det slik? Når det blir rotete og støvete, så er det godt å få ryddet litt. Og jeg synes dette er en fin metafor på hvordan vi mentalt også kan rydde opp i ting som bekymrer. Det kan være tanker vi har som genererer bekymringene. Kanskje du sliter med kaostanker, altså slike tanker som gjør at du blir sliten, for det er jo slik at hvis vi går rundt og bekymrer oss og grubler over ting, så kan det fort bli veldig slitsomt. Da er det viktig å rydde opp i tankerotet. 

3 nyttige tips for å rydde opp i tanker og være mer tilstede her og nå.

  • En måte å rydde i dine tanker, kan være å skrive de ned. Sett deg ned hver dag og bare skriv. Sett f.eks. Klokka på 15 minutter, så skriver du alt du kommer på i løpet av de 15 minuttene. Dette klarer hjernen og du kan fokusere på det som er viktig og fjerne støyen. 
  • Du kan også bruke en meditasjon, hvor du fokuserer på pusten, og når det kommer en tanke, så ser du for deg at du sender den avgårde igjen. Hvis det hjelper deg, kan du se for deg at du sender den avgårde som et blad nedover en elv.  Jeg kan bruke denne teknikken når jeg f.eks sitter på bussen, da «hekter» jeg tanker som kommer på f.eks trær eller hus som jeg kjører forbi. Det er faktisk ganske effektivt, og er en fin morgenmeditasjon. 
  • Det tredje du kan gjøre er å øve deg opp til å være mer tilstede her og nå. Dette kan du gjøre ved f.eks å fotografere. Ta bilder med mobilen akkurat der du er. Hvis du kjenner at du føler deg stresset, så stopp opp, se deg rundt, grip mobilen og ta et bilde av noe rundt deg som fanger interessen. 

60C78D70-F333-42C5-BA16-8592048D301A

En morgen som jeg skulle til jobb kjente jeg på en stressfølelse. For å komme inn i et her og nå modus uten stress, gikk jeg av bussen, roet ned, så meg rundt, fikk se månen over Oslo, og tok dette bildet.

Det er når vi roer ned at de fine stundene møter oss. Det er da vi kan fange fotografiske skatter. Og det er da vi blir mer mottagelige for hva som skjer i øyeblikket. Og det er jo i øyeblikket vi lever. 

Så mitt ønske for deg i julen er at du roer ned, at du finner øyeblikket og at du kan glede deg over det som skjer akkurat her og nå. 

Og med det ønsker jeg deg en velsignet og fredfull julehøytid.Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Vil du gå i terapi hos meg? Da kan du gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager

Du kan også kontakte meg på post@bragerterapi.no eller ringe meg på 91571372

Jeg driver også fotoklubben Se utover hvor du lærer å fotografere både i et mindfullt og gestaltisk perspektiv.

Jeg holder også kurs og workshopps i både fotografering og fotografering i et gestaltterapeutisk perspektiv. Gå til produkter og se hva som står på trappene nå.

Som medlem av Se utover fotoklubb vil du få tilgang på kurs om blant annet Mindful fotografering. 

Å fotografere i et mindfullt og takknemlig perspektiv
Se, lytt og pust inn tilstedeværelse

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!