Mindful Fotografering: En helhetlig tilnærming gjennom mindfulness, kontakt med natur og fotografering

IMG_9501

Mindful Fotografering handler om mer enn å ta det perfekte bildet

Å drive med Mindful Fotografering handler om mer enn å ta det perfekte bildet. Det handler om veien før vi fotograferer. Det handler om å være tilstede i oss selv og i våre omgivelser, det handler om å se, men ikke å lete etter motivet, men se med et nysgjerrig og barnlig blikk etter det som vi vanligvis ikke ser. Det handler om å stoppe opp, puste, se og så å skape. Så i Mindful Fotografering er det prosessen til målet som er essensen. Prosessen blir ingrediensen som skal til for å skape bildet. Mindfulness er en del ingrediens, det samme er kontakten vi har med våre omgivelser, for eksempel den naturen som vi har rundt oss, og så til slutt kommer selve fotograferingen, kamera som blir verktøyet til å skape bildet.

Med dette kan vi utforske skjønnheten i våre omgivelser i hverdagen gjennom en unik kombinasjon av mindfulness, kontakt med naturen og fotografering. Å gjøre Mindful Fotografering er et  pusterom i en kaotisk og overveldende verden. Det er derfor jeg synes det er så viktig å få dette budskapet ut i verden. Det er viktig at folk blir klar over at de ved svært enkle midler kan finne en unik kilde til ro og velvære, hvor de kan stresse ned, legge bekymringer til side og samle krefter og få ny energi. 

Du kan dele Mindful Fotografering inn i tre deler. Du kan tenke deg delene som beina på et fotostativ, hvor kamera på toppen summerer opp hver del og blir til verktøyet som skaper bildet. 

stativ_tegning

Mindfulness: En Indre Utforskning og tilstedeværelse

Mindfulness handler om å være tilstede i øyeblikket, å akseptere tanker og følelser uten å dømme dem. Det er å gi slipp på indre kamper og la ting være som de er. Ved å være oppmerksom og bevisst til stedet der vi er, kan vi oppdage en dypere forbindelse med oss selv.

På et dypere nivå oppfattes tilstedeværelse som et kjærlighetsforhold til livet, virkeligheten, fantasien, og til skjønnheten i vår eksistens. Det omfatter en forbindelse til hjertet, kropp og sinn, samt til verden rundt oss. Selv om dette konseptet kan virke overveldende ved første øyekast, understreker teksten viktigheten av å systematisk eksperimentere med å utvikle tilstedeværelse i våre liv. Det å være oppmerksom på vår egen opplevelse på denne måten kan være svært helsebringende, og teksten avslutter med en takknemlig anerkjennelse av leserens interesse og ønske om å forholde seg på denne måten til livet.

Å være bevisst oppmerksom på det som skjer her og nå er nøkkelen til selve opplevelsen av liv. Til min opplevelse av hvordan mitt liv utspiller seg her og nå, og din opplevelse av hvordan ditt liv utspiller seg i dette øyeblikket. 

Jeg anbefaler boken Mindfulness for nybegynnere av Jon Kabat-Zinn hvis du vil lese mer om Mindfulness. 

Kontakt med Naturen: Helbredende Kraft

Å oppsøke naturen gir en helbredende virkning på kropp og sjel. Naturen dømmer ikke, den tar imot oss med åpne armer. Gjennom å være tilstede i naturen, kan vi finne ro og harmoni og kjenne på kraften som naturen har.

I naturen finner vi ro, naturen dømmer oss ikke. Trærne står der, kanskje er de var oss, men de dømmer ikke. I ly av skogen kan du være deg selv, der kan du gråte ut, der kan du le, der kan du få til de gode samtalene sammen med en venn. Naturen har rett og slett en helbredende kraft på oss mennesker. Og det er kanskje fordi vi er så avhengig av den. 

Vi menneskene er også med i naturens kretsløp. Vi blir født, så lever vi noen år og så dør vi. Akkurat slik naturen gjør også, vår, sommer, høst vinter, for så å våkne opp igjen til nytt liv. 

Det er kanskje derfor at det er så godt å være ute i naturen, for naturen er trygg, den er sikker. 

Og legene skriver faktisk ut grønne resepter av og til. For det er sunt å være ute. 

Gjennom Mindful Fotografering søker vi det vakre og oppbyggende som naturen gir oss. Og vi fylles av takknemlighet for å få lov til å være i nærheten og fylles av alt det naturen kan gi oss av det som er godt. Gjennom Mindful Fotografering lærer vi å sette pris på dette. 

Fotografering: Uttrykk av Selv og Omgivelser

Fotografering handler ikke bare om å fange et bilde, men om å uttrykke noe av seg selv gjennom bildene. Ved å kombinere mindfulness med fotografering, tar vi bilder som speiler våre indre tanker og følelser. Vi leker med motivet og eksperimenterer med komposisjon for å formidle vårt perspektiv på verden og oss selv. 

Fotograferingen er vårt anker til her og nå. Kameraet blir forlengelsen av øyet vårt, og vi forankrer oss gjennom kameraet til tilstedeværelse her og nå. Kameraet blir vårt hjelpemiddel til å oppnå tilstedeværelse fullt og helt. 

Vi har gått igjennom prosessen, vi har stoppet opp, pustet, sett og vi er klare til å skape. Motivet har kommet til oss, og vi løfter opp kameraet for å fange inn essensen av det vi ser, følelsene og  tankene våres. Vi tar bilder som andre ikke ser, det er kun vi som har sett det vi har sett. Vi former det, leker med perspektivet, følger med på bakgrunn, framgrunn, vi er borte i vår tilstedeværende fotoverden. Vi befinner oss i en flytsone. Og vi skaper. 

Vi skaper bilder som blir unike for oss, og som blir unike for andre. Vi har gjennom hele prosessen opparbeidet oss en enorm tilstedeværelse som gjennomsyrer det vi tar bilde av. 

Prøv du også, ta i bruk den helsebringende teknikken som Mindful Fotografering er. 

Mindful Fotografering er en aktiv meditasjon der vi er tilstede i oss selv og bevisste på omgivelsene våre. Det handler om å akseptere prosessen og la bildene reflektere våre indre refleksjoner. Gjennom medlemsportalen SeUtover kan du utforske og dele din interesse for Mindful Fotografering med et fellesskap av likesinnede.

Utforsk fordelene med medlemskap i SeUtover, et voksende fellesskap innen mindfulness-fotografering i Norge. Vi tilbyr en hel måned gratis medlemskap, slik at du kan oppleve alt vi har å tilby uten forpliktelser. Ta del i våre online-møter og utforsk kunnskapsbiblioteket for å støtte din reise mot indre ro og livsglede.

Lytt til podcasten min Livsglede

I podcasten snakker jeg mye om verdien av å ta i bruk Mindful Fotografering, og hva det betyr for meg og andre også. 

Her er lenke til den siste podcastepisoden som handler om det samme tema som i denne artikkelen. 
Ro og Harmoni ved Tanum Strand: En Fortelling om Mindful Fotografering langs Sveriges Kystlandskap
Å Se Utover: Mindful Fotografering og Livets Syklus

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!