Hva kan hjelpe deg til god helse?

IMG_6768

Hva tror du kan hjelpe deg til god helse? Her forteller jeg litt om det som hjelper meg til å bedre helsa. 

Jeg er ingen lege, så jeg skriver utfra det som hjelper og motiverer meg til å ha god helse. 

Ja, for det er jo helse det handler om. Det handler om å ha en god helse til langt opp i årene. Og med god helse tenker jeg både på den fysiske helsen og den mentale helsen. For disse to henger sammen. 

I gestaltterapien jobber vi mye med kropp. Vi spør klientene om hva de kjenner inne i seg, og om de kan beskrive det. Det kan være alt fra store klumper i brystet til prikking i armen. Så det vi tenker og føler kan også faktisk kjennes fysisk. 

Det å bli klar over at tanker og følelser kan kjennes fysisk er viktig for når vi blir klar over dette, så kan vi også begynne å jobbe med det, slik at vi kan få til en endring til det bedre. 

Pulsklokken et hjelpemiddel

Et hjelpemiddel som har dukket opp er pulsklokkene, og nå fjerner jeg meg fra gestlatterapien, men det går likevel an å sammenligne. For med de nyere pulsklokkene som måler stress, puls og HRV (Heart Rate Variability) er fantastiske tekniske dingser som gjør det mulig for oss gjennom målingene å finne ut av hva som stresser oss, og dermed også finne ut hvorfor vi er blitt stresset. Klokka mi viser noe som kalles for kroppsbatteriet, eller body battery. Det er et tall som varierer fra 5 til 100. Jo nærmere 100 du er jo mer har du å gå på. Jo nærmere 5 du er jo mer sliten vil du føle deg. 

Nå har jeg hatt klokka på meg så og si konstant i over et år. Og jeg har funnet ut hva som stresser meg og som gjør at jeg får dårligere søvnkvalitet. Det er ikke sikkert at du reagerer likt som meg. Det er store forskjeller fra menneske til menneske. Derfor er det viktig å gjøre målingene individuelt, men jeg kan si noe om hva som får kroppen til å jobbe ekstra mye.

  1. Alkohol, klokka går i rødt bare etter et par slurker, dette er jeg i ferd med å kutte helt ut. Men synes det er koselig i godt lag. 
  2. Potetgull, elsker det og liker å kose meg med det på fredagskvelder, men klokka går i rødt, hele nervesystemet blir påvirket. 
  3. Småprat på samlinger og sosiale lag, det er jo koselig å snakke med folk, men jeg får ekstrem høy og rød kurve. Likevel er det fint å være sammen med venner, jeg får også energi av det i form av nye impulser fra menneskene som jeg er sammen med. Kanskje dukker det opp nye idéer og jeg får dekket et sosialt behov. Men i utgangspunktet er jeg en introvert person. Og jeg ser på klokka at jeg er i et høyt stressmodus, selv om jeg har gledet meg lenge til en selskapelighet. Her er vi veldig forskjellige, noen sier det motsatte at de slapper mer av og at klokka viser det. Så for meg gjelder det å posjonere ut i de mengdene som jeg tåler. 

Dette er altså mine verstinger. Jeg ser at alkohol og potetgull går det an å skippe. Småpraten er det vanskeligere med, men det er ikke meningen å ikke treffe folk, meningen er å få påfyll av en god samtale, at folka jeg er sammen med gir meg noe, og at jeg kan gi de noe. Og som regel skjer det, selv om jeg da er i orange modus. Og det er ikke bare usunt å være i orange modus heller, det gjør oss nemlig sterkere over tid. Det er hvis vi er i orange modus hele tiden at det blir farlig. Konstant stress er ikke bra for kroppen.

Jeg ser også at jeg roer ned når jeg sitter foran PC med det jeg liker å holde på med. Så jeg har som regel bedre kroppsbatteri verdi etter en arbeidsuke enn etter en helg. Nå skal jeg prøve å kutte ut de to første, potetgull og alkohol, så ser jeg om kroppsbatteriet bedrer seg også på lørdager. 

Kunsten er også å gi seg selv nok hvile til ikke å gå helt tom. 

Jeg anbefaler boka til Dr. Torkil Færø, Pulskuren, der kan du lese mye mer om dette. 

Å fotografere kan gi deg bedre helse

En annen ting som gir meg god helse er å fotografere. Jeg er ute og bruker spesielt mobilkamera så mye jeg kan. Og det er jo derfor jeg også driver fotoklubben Se utover, hvor fokuset er å bruke fotografering til å få bedre helse. Rett og slett bruke fotografering som terapi. For det er terapi å være ute med et kamera. Og det er også terapi i det å se på bildene i etterkant. Dette holder vi på med i Se utover. Hvis du er nysgjerrig på dette, kan du lese mer om Se utover.

Hva viste pulsklokka når jeg laget video til julekalenderen?

Det er ikke dermed sagt at vi er i hvilemodus når vi ser på pulsklokka når vi fotograferer. Når jeg fotograferte ved Hobøl kirke og Smalelva på onsdag, så viste klokka at jeg var i et stressmodus.

Det var ikke bare det at jeg skulle fotografere, men jeg skulle også lage videoer til julekalenderen, hvor jeg kommer med tips om hvordan vi kan bruke mobiltelefonen til å komponere bilder. Og faktisk få gode bilder. Jeg vil jo gjerne ha videoene så gode som mulig for jeg håper jo at folk vil like det jeg lager.

IMG_7465

Her ser dere at jeg er ganske aktiv med å gå og bevege meg, det er der det er grå felt under streken. De orange strekene viser der jeg har stoppet opp og lager videoene, og de blå er der jeg er i hvile modus. Det blå rundt tiden kl. 16 er når jeg var hos frisøren og klipte meg, da gikk jeg rett i hvile. Så er det middag og mat mellom 18 og 20. Resten av kvelden er det bearbeiding av videoene og da går jeg i blått. 

Det er ganske gøy å følge med på dette, bli bedre kjent med kroppen gjennom rett og slett å bruke pulsklokka aktivt. For meg har dette vært en aha opplevelse. Og jeg skjønner bedre enn før når jeg trenger hvile og når jeg kan øke tempoet. Og jeg ser også hva som stresser og hva som ikke gjør det. 

Du kan fremdeles melde deg på julekalenderen og få alle 24 tipsene. Ja, jeg vil ha julekalenderen! 

Begynn å fotografere slik at du kan bli en mer utholdende og sterkere person

Dersom du ikke er så glad i å trene, så kan det å gå ut med et kamera være en god erstatning. Du er aktiv mens du holder på og du bruker både kroppen og hodet på samme tid. 

Hvis du kjenner at du kunne tenke deg å bruke fotografering som terapi, så kan du kikke på hva Se utover kan tilby deg. Der lærer du både å fotografere og å bruke dette som din terapi. Og du kommer inn i et miljø på nett hvor du også treffer likesinnede. 

Se utover tilbyr grunnkurs i fotografering med fotograf Lise Mari Løvstrand, hun er en meget dyktig fotograf og styremedlem i BioFoto Nordland. Vil du være med på kurs, så meld deg på her:

Ja, jeg vil være med på grunnkurs i fotografering!


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Jeg er nettbasert og tilbyr samtaler kun på nett. 

Jeg driver også medlemsportalen Se utover hvor du lærer å fotografere både i et mindfullt og gestaltisk perspektiv.

Som medlem av Se utover vil du få tilgang på kurs om blant annet Mindful fotografering. 

Du finner meg også på instagram https://www.instagram.com/elibrager/

eller https://www.instagram.com/brager_terapi/

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.


La Mindful fotografering være din motvekt mot uro og negativt stress
Koste du deg, det er ikke vits å angre!

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!