Bygger du deg opp, eller bryter du deg ned?

thumbs-up-1172213_1920

Holder du på med å grave deg selv ned i dårlige «jeg er ikke god nok og flink nok»- tanker?

Eller bygger du deg selv opp med «jeg er god nok, og jeg kan» - tanker?

Det tok meg noen år før jeg oppdaget at jeg var en mester i setningen «Jeg er ikke god nok, dette kan jeg ikke, andre kan dette mye bedre enn meg»-tanker. Jeg formulerte ikke ordene i tanken en gang. Tanken gikk bare rett over til følelsen av at jeg ikke var god nok, at jeg ikke kunne og at andre kunne mye bedre. Det var såpass ille at jeg utviklet en type angstfornemmelse. Heldigvis ikke hele tiden, men spesielt i jobbsammenheng.

Slik er det ikke lenger for nå har jeg lært å snakke oppbyggende til meg selv. Så den negative «jeg kan ikke noe»-tanken, ble byttet ut med «Jeg kan, jeg vil og jeg får det til»-tanken. Positive tanker som gjør at følelsen av meg selv også blir positiv. Og jeg kan, hvis jeg vil.

Du kan også hvis du vil!

Og du kan begynne allerede i dag, akkurat her og nå å bygge opp din egen selvtillit og selvfølelse.

Først kan du snakke til deg selv i du-form. Du kan, du vet o.s.v. Etterpå kan du gjenta setningen i jeg-form. Jeg vet, jeg kan o.s.v.

Da kan du late som du snakker til deg selv, og etter på svarer du med jeg. 

«Du vet at du er verdifull» «Jeg vet at jeg er verdifull»

«Du vet at du kan hvis du vil» «Jeg vet at jeg kan hvis jeg vil»

«Du vet at du er et godt menneske» «Jeg vet at jeg er et godt menneske»

«Du vet at du er verdt å elske» «Jeg vet at jeg er verdt å elske»

«Du vet at du har mye å gi til andre» «Jeg vet at jeg har mye å gi til andre»

«Du vet at du har mye å være takknemlig for» «Jeg vet at jeg har mye å være takknemlig for»

Du kan også bruke «Du kan…..» og «Jeg kan…»

For eksempel:

«Du kan bli en god foreleser.» «Jeg kan bli en god foreleser»

Du kan bytte ut «foreleser» med noe du gjerne vil bli eller noe du kan være av positiv art. 

Det handler om kommunikasjon med deg selv

Det å bygge selvtillit og å bli glad i deg selv handler mye om den kommunikasjonen som du har med deg selv. Det handler om å ha en dialog med deg selv som bygger deg opp i stedet for å rive deg ned.

Prøv å kjenn litt på om du oppdager en forskjell i følelsene om du sier noe negativt til deg selv kontra å si noe positivt til deg selv. Merker du en forskjell?Styrker det deg når du snakker godt om deg selv? Eller bryter det deg ned?

Det er så fort gjort å gå i den fellen at vi snakker negativt til oss selv, det er fort gjort, for ofte har vi fått det inn helt siden vi var barn.

Det er på tide å snu. Derfor er det viktig å begynne å trene på å snakke godt til deg selv. Og du kan trene med noen av setningene over. 

Og det fine er at du kan begynne nå!

Og det er helt gratis :-)

Anbefaling

Dersom du er interessert i dette temaet om å snakke snillt til deg selv, anbefaler jeg podcasten til Kathrine Aspaas. https://podtail.com/no/podcast/oppdrift-med-kathrine-aspaas-1/ Det er en ny podcast som handler om emosjonell styrketrening. 


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Du kan også gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager


Jeg driver også kurset Foto som terapi. Der du både lærer å fotografere på en mindful/oppmerksom måte og også lærer noen fotografiske grep.

Meld deg gjerne på gratiskurset: https://www.bragerterapi.no/page/178338-list-signup


Mine bilder finner du herhttps://www.instagram.com/elibrager/

Og her finner du også bilder, men også quotes: https://www.instagram.com/brager_gestaltterapi/


Her finner du quotes som jeg samler på: https://no.pinterest.com/bragergestaltterapi/pins/Vil du åpne din indre grind?
Fem tips til fotografering av rennende vann

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!