Hvilke stemninger vil du bringe frem?

P5110260

I det siste har jeg vært interessert i å utforske det svart/hvite. 

Det jeg synes er spennende med svart/hvitt i forhold til farger er at det svart/hvite viser frem flere kontraster, det gir større rom for tolkninger og større rom for at det treffer noe på innsiden av meg. Slik er det for meg, men det er ikke sikkert at det er slik for deg. 

Nå starter jeg denne blogartikkelen med et fargebilde av fjell og skog som speiler seg i et vann. Det er fint, det er rolig, det er pent. Det byder inn. Sier på en måte velkommen!. Jeg sitter med en god følelse. 

P5110213

Følelser og stemninger som frembringes av bildene

Det svart/hvite bildet fra samme sted som fargebildet, gir en annen følelse. Jeg kjenner at jeg kan velge mer mellom følelsene som jeg kan bringe frem med dette bildet. Jeg kan velge å få en trolsk, mystisk stemning, en trist stemning, eller en innbydende rolig og god stemning. 

Hvile stemninger jeg får ut av disse to bildene avhenger av hvilken stemning jeg befinner meg i før jeg ser bildene. Og når jeg tok bildene, hvilken stemning var jeg i før jeg tok de. Hva var grunnen til å bestemme seg for svart/hvitt? 

Stemninger skaper forskjellige tolkniger

Jeg tenker at hvordan vi tolker et bilde, avhenger av hvilke stemning vi er i før vi ser bildene. 

Når du tar et bilde, så tenker jeg at det bildet du tar speiler den stemningen som du er i akkurat da. 

Når jeg tok svart/hvitt bildene mine, ute i naturen, nå på våren hvor alt egentlig skal gnistre av farger, valgte jeg svart/hvitt fordi jeg hadde lyst til å eksperimentere med det. Se hva som kom frem, se hvordan jeg og andre reagerer på det. Det bugner over av gilde fargebilder, det er bra, men det å våge å gjøre noe annerledes når du fotograferer er også bra.

Du behøver ikke være trist for å ta et svart/hvitt bilde, men du kan likevel ønske å uttrykke noe i deg som reflekteres i et svart/hvitt bilde. 

 Et spekter av stemninger

Og så tenker jeg at et fargebilde og svart/hvitt bilder sammen kan representere skiftningene i stemningene vi mennesker kan ha. 

I gestaltterapien snakker vi da om polariteter. En dag kan vi ha glade fargerike tanker og følelser, neste dag kan det være motsatt. Som mennesker har vi et spenn av forskjellige følelser som vi kan bevege oss i mellom. Dette er kjempespennende, og vi kan relatere alle disse stemningene til bilder. Vi kan ta bilder som representerer noe i oss som vi ønsker å uttrykke. Og vi kan se på bilder etter at vi har tatt de og la bildene speile oss. Eller vi speiles i dem. 

Ønsker vi å jobbe med oss selv, så er det godt for oss å bli kjent med de følelsene som oppstår i forskjellige situasjoner. Og disse stemningene kan vi transformere om til et bilde, eller til ord, eller til ord og bilder. Til metaforer og visjoner. 

P5070196 

Hvitveis skaper alltid gode følelser i meg. Da er det vår, den tiden på året som jeg liker aller best. Da kommer livet, varmen og lyse netter. 

Hadde jeg ikke hatt den erfaringen med hvitveisen, at den er en herlig vårblomst, så hadde jeg kanskje hatt en helt annen følelse når jeg så den. Det å være klar over hva som trigger de gode følelsene og hva som trigger de dårlige, er greit å ha med seg. Kjenner du til dette, så har du større sjans for også å kunne bestemme hvilke følelse du vil skal være i forgrunn. Hvilket motiv vil du ha i ditt bilde? I din forgrunn? Og hva skal du tillate å ha i bakgrunn? 

Å bli kjent med følelsene sine, betyr at du har større mulighet til å mestre dem. Større mulighet til å være trygg på deg selv. Akkurat dette jobber jeg mye med som terapeut. 


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er kan du gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Ta gjerne kontakt med meg her: Kontaktskjema

Jeg har også et gratiskurs gående i mindful fotografering, det handler om å se utover, se innover og hva oppdager du. Du kan melde deg på her: Gratiskurs
Stille bilder i svart/hvitt
En morgenstund med fuglekikking

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!