Se livet fra nye vinkler: Gestaltteori og persepsjon gjennom bilde og lys
I dette innlegget kommer jeg inn på gestaltteori, i gestaltterapien er vi som terapeuter ute etter å finne en figur, noe som fremhever seg, noe som vi kan gripe fatt i og utforske. Noe som klienten og terapeuten kan snakke om, dra kjensel på. Jeg kom til å tenke på dette når jeg i går kveld lastet opp det samme motivet til instagram reelsene mine.
Når jeg tok opp videoene, sto jeg omtrent på samme sted, og tok video av den samme båten, det samme landskapet, men bakgrunnen og stemningen i bildene er litt forskjellig fra dag til dag. Grått uten sol, orangefarget himmel og lilla-turkisfarget vann og litt mildere rødfarger hvor sola har forsvunnet bak åsen.
Ser du på alle disse tre bildene og kjenner etter hvilke følelser og tanker du får, så får du antagelig opp litt forskjellige følelser og tanker. Spesielt mellom det gråe overskyete bildet og bildet der sola er synlig.
Jeg tenker at det er regn i vente når jeg ser det gråe, at stemningen er fin, men det er regn i lufta. På de andre to bildene tenker jeg at det er en herlig sommerkveld, at jeg opplever en god stemning hvor jeg ikke trenger å forberede meg på regn.
En historie kan fortelles fra mange vinkler og med forskjellige bakgrunner.
Hvis du tenker deg en søskenflokk og hvordan søsknene har opplevd oppveksten sin, så kan det være at de faktisk har opplevd den forskjellig, selv om forutsetningene var de samme. På bildene er det motivet som er det samme nemlig båten, men stemningen rundt den oppfattes forskjellig fordi bakgrunnen endres fra dag til dag. Det er lyset som er forskjellig, slett ikke det samme lyset hver kveld, selv om figuren i seg selv er den samme. Landskapet endrer seg med lyset.
Kan historiene vi forteller endres i lys av hvilke kulisser og lys vi velger å bruke?
En scene på et teater kan bli forskjellig dersom kulissene skiftes ut. Og vi velger selv hvilke kulisser vi vil bruke. Jeg kan velge om jeg vil elske eller hate, hevne eller tilgi. Kanskje alt ettersom hvordan jeg har opplevd bakgrunnen for historien min.
Som med båten på bildet, jeg legger kanskje ikke utpå dersom jeg vet det blir regn, men med en vakker kveldshimmel hadde det vært fint å ro seg en tur.
Kanskje kan figur og grunn skifte plass også. Altså slik at det er lyset som blir figuren og båten som blir grunnen. Altså at jeg tok bilde med den intensjon at bakgrunnen var fast, men figuren skulle skifte. Akkurat som søskenflokken hvor båten kan være barndomshjemmet, men lyset i søsknenes liv, hva de opplever og ser er forskjellig.
Slik kan vi altså leke oss med figur og grunn, vi kan utforske et motiv fra forskjellige vinkler, fra forskjellige perspektiver, i forskjellige stemninger. Og vi kan overføre dette til våre egne liv, hvordan oppfatter vi vår historie, skal vi fortelle den fra samme perspektiv hele tiden med de tankene og følelsene det fører med seg, eller kan vi se den fra et annet perspektiv og i et annet lys?
Litt om persepsjon, hvordan vi tolker en figur og hvordan tolkningen kan endres
Figur-grunn-illusjonen (Rubin-illusjonen)
Den såkalte figur-grunn-illusjonen, også kalt Rubin-illusjonen etter den danske psykologen Edgar Rubin, er en visuell illusjon som er mye diskutert av gestaltpsykologene. Her «ser» man i starten en enkel figur, som en vase. Men når man ser nøyere etter, skifter inntrykket fra en vase til to ansikter som vender mot hverandre. Figur-grunn-illusjonen eksemplifiserer godt at den perseptuelle prosessen ikke er en passiv registrering av sanseinntrykk, men at man aktivt bidrar for å gi mening til det som ses. I dette tilfellet klarer man ikke å bestemme hva som er riktig, men veksler mellom to tolkninger av det samme stimulusmaterialet. https://snl.no/persepsjon
Jeg tar med litt av artikkelen om persepsjon fra Store norske leksikon, bare slik at du skjønner at vi kan velge hvordan vi tolker figur og bakgrunn. Her kan du se om du ser en vase eller to ansikter. Du kan også skifte mellom disse tolkningene.
Poenget er at du kan velge om du vil se det ene eller det andre i din historie. Det er ditt ansvar hvilket valg du tar. Du kan fortsette å henge deg opp i en tolkning, og kanskje da ikke komme videre i livet, men gå å gruble om og om igjen på det samme, eller du kan velge å tolke på en annen måte, se det hele fra en annen vinkel, kanskje la det hele bli mindre, få større avstand, og til sist legge det hele bak deg for så å gå videre.
Oppsummering
Det jeg har forsøkt å forklare i denne artikkelen er at vi kan velge selv hvordan vi tolker vår historie. Og vi kan øve oss opp på å se ting i forskjellig perspektiv og da gjerne gjennom å fotografere, slik jeg har gjort med båten og det skiftende lyset. Tre bilder, alle forskjellig og tatt omtrent på samme tidspunkt og fra samme ståsted tre kvelder på rad.
Alt dette er noe vi kan snakke om i en terapitime.
En øvelse: Se et motiv fra forskjellige vinkler
En øvelse du kan gjøre er å ta bilde av et motiv, men endre vinkel og bakgrunn, ta flere bilder og sett de så sammen i en collage for å se hvordan du tolker motivet i forhold til hvilke bakgrunn du har satt det inn i. Hvordan endrer motivet seg? Hvilke tanker får du om det? Hvilke følelser kjenner du på når bakgrunnen endres? Er dette noe du kan overføre til eget liv?
Tips: Du har mange collage apper å velge mellom, selv bruker jeg Canva som kan by på mange muligheter for å sette sammen bilder. Søk på "collage" i google store eller appstore.
Har du lyst til å treffe andre som holder på med mindful fotografering og få tilgang på mer kunnskap?
Da har du mulighet til å melde deg inn i Se utover!
Hei, jeg heter Eli Brager og er gründer av Brager Gestaltterapi og Foto. Jeg tror at å oppleve øyeblikket ved hjelp av fotografering er til god hjelp, slik at vi kan håndtere alle utfordringer i dagens verden.
Se utover er medlemsportalen hvor jeg er gründer og utvikler. Jeg startet Se utover fordi fotografering er min passion. Og jeg ønsket å kombinere fotografering og terapi. Se utover ble til etter at jeg hadde kjørt noen kursrunder med kurset bruk foto som terapi. Deltagerne var så fornøyde at de hadde lyst til å bli med videre. Og dermed ble Se utover til.
Nå starter vi denne høsten på tredje året.
Vi har temamøter, hvor vi f.eks. kan ha workshops og fotokurs, så har vi bildegjennomgangsmøter, hvor vi både snakker sammen om bildet og også lærer komposisjon og det å ta gode bilder av hverandre. I tillegg til alle møtene har vi en blog og et kunnskapsbibliotek med flere kurs som du kan ta når det måtte passe.
Fokuset vårt er å drive Mindful Fotografering for vår mentale helses skyld.
Første måned er gratis, så er det en medlemskontigent. Det er ingen binding og du kan melde deg ut igjen når du vil.
Har du lyst til å starte i terapi hos meg?
Jeg tilbyr terapitimer online, eller at vi går tur sammen såkalt "Gå og snakk". Ta kontakt med meg på post@bragerterapi.no hvis du ønsker dette. Eller ring meg på mobil: 91571372 for å ta en gratis samtale (15 min) om dette er noe for deg.
Jeg holder til i Mosse området, dersom du har lyst på "gå og snakk" tur.
Pris på en terapitime 60 minutter er kr. 700.- eks moms.
"Gå og snakk" 60 minutter kr. 700.- eks moms. I denne timen kan vi også ta i bruk mindful fotografering dersom vi finner at det ligger til rette for det.
0 kommentarer
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar