Å snu ulyst til lyst

132F192E-670E-4BDC-9C35-6B2DE0CBE2B6

Hei, gratulerer med det nye året! Nå har du fått 365 nye dager som er dine til odel og eie! Det er ikke dårlig. Og hva har du tenkt å gjøre med dem? 

Kanskje nyttårsforsetter ikke er så dumt, men jeg tror det er dumt dersom det blir mange burder og måer, for burder og måer er ikke helt til gagn for oss. For vet du hva du blir sliten av? Det kan sikkert være mye, men blant annet er det alle burdene og måene. 

Fri deg fra bør og må

I 2022 har jeg tenkt å fri meg fra alle burder og måer, naturligvis er det gode burder og måer, men det er alle de andre burdene og måene, de som ikke er gode, de som blir en belastning for helsa og kreativiteten. De har jeg lyst til å minske, forminske, eller få helt bort. 

For jeg har lyst til å gjøre mest mulig av det som gir meg glade og gode dager. 

"Å", sier du sikkert nå, "det er jo ikke alt i livet som er lystbetont." Det er jeg enig i.

Da tenker jeg at det som vi må gjøre som ikke er lystbetont, kan snus til å bli lystbetont, at du kan finne en metode til å snu de ulystbetonte tankene dine til å bli lystbetonte. Hvordan gjør du det? 

Gi deg selv en belønnning

Bildet er tatt av Bildet er tatt av Ylanite Koppens fra Pixabay 

Du kan gi deg selv en belønning, når du har gjennomført det som var viktig å gjøre, men som du slett ikke hadde lyst til. Belønningen kan være i form av noe du har lyst til eller lyst på, noe som gir deg glede, kreativitet og lekenhet. 

For meg kan det å ha med kamera og tillate meg selv litt tid etter jobb å fotografere, det kan være så enkelt at jeg bruker litt lenger tid til bussen for på veien å komponere bilder av det som dukker opp av motiver. Det kan også være å gå en rolig tur i skogen og bare se og lytte. Være stille. 

Hva kan du gjøre som en belønning for deg? Det kan være at du unner deg noe godt å spise, en god kopp kaffe, gå en tur, lese en bok, se en film eller noe helt annet. 

Vi er jo forskjellige så du gjør kanskje noe helt annet enn meg som din belønning. 

Belønningene kan bygges inn i de små dagligdagse tingene. For eksempel er det ikke veldig gøy, i hvertfall ikke for meg å ta inn og ut av vaskemaskinen, vaske gulvet og tørke støv, men belønningen etterpå er hvert strevet. Da lukter det friskt og rent, kjøkkenbenken er tom og jeg kan kose meg med å lage et godt middagasmåltid. 

Burder og måer som du ikke får belønning for, de sliter

Ja, dersom du kun tenker at du må lese til eksamen, at du må vaske gulvet, at du må besøke den gamle tanten, da blir det ulyst, da kan du fort kjenne deg sliten. Så på med belønning, og bytt ut ordet må med ordet vil eller har lyst til. Bare hør på forskjellen!

Ulyst tanker som blir til et ork å utføre Lyst tanker som blir til glede å utføre
I dag må jeg gå på jobb, uff :-( I dag har jeg lyst til å gå på jobb :-)
I dag bør jeg vasket gulvet :-( I dag har jeg lyst til å vaske gulvet, for da lukter det rent og ser pent ut :-)
I dag bør jeg besøkt tante Guri :-( I dag har jeg skikkelig lyst til å besøke tante Guri, hun kommer til å bli kjempe glad :-)
I dag må jeg gå på butikken, puh :-( I dag vil jeg gå på butikken og kjøpe det pålegget som jeg har hatt lyst på så lenge :-)
I dag må jeg lese til eksamen :-( I dag har jeg virkelig lyst til å lese til eksamen for å få en god karakter. :-)


Ja, dette var eksempler på ordbruk som er behjelpelig til å snu ulyst-tanker til lyst-tanker. Og hvis du prøver å kjenne litt på hva som skjer i kroppen din når du sier disse setningene, da er du langt på veg til å bli bevisst om at det er hvordan du tenker som deg lyst eller ulyst følelse. 

Planlegg tiden din

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Døgnet har som kjent 24 timer, og det er du som bestemmer hva du skal gjøre og hvordan du vil leve disse 24 timene. Derfor kan det være lurt å planlegge, slik at du gir deg tid til å utvikle det som er godt for deg. For meg er dette å utvikle noe, skape noe, være kreativ i en eller annen form det som gir meg en god lystfølelse. For eksempel nå når jeg sitter og skriver denne artikkelen, det er for meg frigjørende, jeg får puste, og jeg kjenner at jeg har hørt på hver fiber i kroppen min som bare har villet at jeg skulle skrive. 

Vi utdanner oss, vi går mange år på skole, vi blir formet, vi får oss en jobb, vi blir formet igjen, og så mister vi på vegen kreativiteten vår. 

Slik er det for mange, og når vi ikke tillater oss, men heller undertrykker det vi egentlig har lyst til, så kommer slitenheten, stramme og stive skuldre, vondt i hodet, nedstemthet, angst og depresjon.

Derfor er det viktig at du tillater deg å gjøre noe som du har lyst til. Noe som frigjør denne innestengte kreativiteten. Det kan være at du har lyst til å skrive, at du har lyst til å drive med musikk, at du har lyst til å male, at du har lyst til å fotografere eller danse eller noe annet. 

Gi tid til hobbyen og kreativiteten din i kalenderen!

Dette kan du også få til, dersom du planlegger, du kan få deg en hobby hvor du kan bruke kreativiteten din. 

Når kan du gi deg selv tid til å gjøre det du har lyst til av kreative ting, det du kjenner som vil ut, det du ikke skal gå rundt og undertrykke lenger? 

Du kan la hobbyen være din belønning og for all del planlegg tiden, slik at du får tid til den lystbetonte og nyttige hobbyen din! Den som gir deg så mye liv og glede! 

Ikke se på hindringene, men se på mulighetene, og planlegg mulighetene inn i kalenderen din!

Da begynner jeg å kjenne på at det er tid for å avslutte denne artikkelen. Håper du fikk noen tips om hvordan du kan tenke for å opparbeide positive følelser i stedet for negative, og at du fikk lyst til å finne hobbyen din, eller ta den frem igjen. 


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.


Du kan også gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager


Jeg driver også kurset«Bruk foto som terapi». Der du både lærer å fotografere på en mindful/oppmerksom måte og også lærer noen fotografiske grep.

Meld deg gjerne på gratiskurset: https://www.bragerterapi.no/page/178338-list-signup


Mine bilder finner du herhttps://www.instagram.com/elibrager/

Og her finner du også bilder, men også quotes: https://www.instagram.com/brager_gestaltterapi/


Her finner du quotes som jeg samler på: https://no.pinterest.com/bragergestaltterapi/pins/


Dersom du leter etter en vert til din hjemmeside, prøv Simplero!





Selvmedfølelse
De seks grunnleggende bevegelsene

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!