Å være snill med deg selv – veien til et mer bærekraftig liv

Selvmedfølelse

Det er lett å bli fanget i hverdagens krav og forventninger. Vi står på, leverer, strekker oss – ofte uten å stoppe opp og kjenne etter hva vi faktisk trenger. Jeg er overbevist om at hvis vi ikke ønsker å brenne oss helt ut, må vi være snille mot oss selv. Det handler ikke om egoisme, men om å ta vare på seg selv i den virkeligheten vi lever i.

Ta et øyeblikk akkurat nå – hva trenger du i dette øyeblikket? Har du sjekket inn med deg selv i det siste? Når vi tar oss tid til å spørre oss selv hva vi har behov for her og nå, gir vi rom for å hente nye krefter. Hvordan gjør du det?

Et eksempel fra mitt liv

Onsdag hadde jeg nettopp underskrevet kontrakten på leie av terapirom i det gule huset i Moss. Jeg syntes at det var helt fantastisk. Endelig kunne jeg starte på igjen med klienter og attpåtil fysisk møte. Samme uke var det veldig travelt på den faste jobben min også. Jeg kjente at jeg trengte noe som kunne gjøre meg godt. Jeg tok turen ut til Alby gård på Jeløya utenfor Moss. Jeg hadde med meg kamera, og etter å ha spist lunsj på kaféen på galleriet F15, gikk  jeg meg en tur med kameraet. Jeg så etter motiver, og jeg gikk og kjente på hvordan jeg hadde det inne i meg. Jeg kjente på glede over rommet jeg nettopp hadde leid, og glede over den flotte naturen og kulturlandskapet som omga meg her og nå. Sola skinte og jeg var tilstede. Jeg så utover og la merke til motiver. Så tok jeg bilder. For meg er dette å ha selvmedfølelse, jeg skjønte hva jeg selv trengte og hadde behov for. Og jeg gjorde det. 

Trær har alltid fascinert meg og på Alby er det mange store flotte trær. Disse trærne fanget min oppmerksomhet.

Sollyset reflekterte noe i hjerte mitt denne dagen. Og det fine mønsteret og strukturen i trestammene. Det var rett og slett vakkert. 

IMG_1718

Jeg tror det er viktig å være ærlig om at vi alle har dager hvor vi trenger avkobling – dager hvor det handler om å ikke gjøre så mye annet enn å være.

Selvmedfølelse

Selvmedfølelse er en viktig del av det å ta vare på seg selv. Selvmedfølelse handler om å møte egen smerte med varme og vennlighet, med et ønske om å lindre den. Det kan være utfordrende for mange av oss, fordi vi ofte har lært å være strenge med oss selv for å prestere og føle oss verdige. Men å lære å møte oss selv med forståelse, i stedet for kritikk, kan være nøkkelen til et mer balansert og sunt liv.

Endre holdningen til deg selv

Mange av oss har en tendens til å pushe oss selv gjennom uka med tanken om at vi kan slappe av først når helgen kommer. Hvordan er det med deg? Er du en av dem som alltid skal gjøre mer, alltid være til tjeneste for andre? Kanskje du til og med kritiserer deg selv hvis du føler at du ikke strekker til?

Hvis dette høres kjent ut, er du ikke alene. Mange av oss er fanget i dette mønsteret – og det er en vei som ofte fører til utbrenthet. Vi har lært at vi bare er gode nok når vi leverer hele tiden, og dette fører til at vi pisker oss selv fremover dag ut og dag inn, helt til vi en dag ikke orker mer.

For å unngå dette er det viktig å lære å kjenne igjen signalene kroppen gir oss. Å vite når det er på tide å ta en pause og lade opp, og å gi seg selv tillatelse til å gjøre det. Det handler om å ha en snill og omsorgsfull holdning til seg selv hver dag, ikke bare i helgene.

Å ta vare på deg selv er ikke noe du gjør bare når alt annet er gjort – det er noe som må integreres i hverdagen.

Praktiser selvmedfølelse

Psykolog Kristin Neff, en pioner innen forskning på selvmedfølelse, beskriver tre hovedaspekter av selvmedfølelse:

  1. Vennlighet mot deg selv: Vær varm, forståelsesfull og vennlig mot deg selv når du lider eller føler deg utilstrekkelig.
  2. Fellesmenneskelighet: Forstå at du ikke er alene – lidelse er en del av det å være menneske.
  3. Oppmerksomt nærvær: Legg merke til følelsene dine som de kommer, uten å dømme eller undertrykke dem.

Når du har medfølelse for andre, så tar du vare på de, kanskje du gir dem en klem, kanskje du sier noe fint til den personen du har fått medfølelse for. Slik kan du gjøre til deg selv også. Du kan gi deg selv en klem og du kan snakke pent til deg selv. 

Selvmedfølelse er en praksis som kan redusere angst, depresjon, stress og til og med forbedre den fysiske helsen din. Tenk bare på hva du kan oppnå ved å være snill mot deg selv, dag etter dag. Det er slett ikke dårlig å innse at ved å ta vare på deg selv, står du sterkere og bedre rustet til å møte livets utfordringer.

Så, neste gang du kjenner at det blir for mye, spør deg selv: Hva trenger jeg akkurat nå? Tillat deg selv å lytte til svaret.

Hvis du ønsker å lære mer om selvmedfølelse, anbefaler jeg boken "Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind to Yourself" av Kristin Neff. Du kan finne den her.


Har du lyst til å starte i terapi hos meg?

Eli Irene Brager (2)

Jeg tilbyr terapitimer online eller fysisk på onsdager. Ta kontakt med meg på post@bragerterapi.no hvis du ønsker dette.

Eller ring meg på mobil: 91571372 for å ta en gratis samtale (15 min).

Du kan også bestille time her: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager

Jeg holder til i terapifellesskapet i Det gule huset i Moss.  

Du finner meg i det gule huset hver onsdag fra 2. oktober, Høienhaldgata 4, 1532 Moss 



Kjører du bil kan du parkere i gården. Eller du kan ta toget og det er ikke mange minuttene å gå. Linje R21 tar ca. 40 min fra Oslo S. 

 

Utbrenthet, se opp for signalene!
Selvmedfølelse og kroppens signaler: Hvordan lytte til deg selv

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!